Πώς διαμορφώνεται το νέο φορολογικό τοπίο: Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

Πώς διαμορφώνεται το νέο φορολογικό τοπίο: Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου
Sooc

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα «αντισταθμιστικά» μέτρα έχει μπει η κυβέρνηση, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ πριν ξεκινήσουν οι αποπληρωμές των ομολόγων τον Ιούλιο.

Τα τελευταία 24ωρα όλο το βάρος έχει πέσει στις λεπτομέρειες των κειμένων για τους εφαρμοστικούς νόμους και τα προαπαιτούμενα, ώστε να μην υπάρξουν νέα προσκόμματα από την πλευρά των δανειστών. Και αυτό γιατί έως και την τελευταία στιγμή οι Θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ είναι πιθανό να ανοίξουν νέα θέματα όπως είναι η αλλαγή της διάταξης για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει νέα εμπλοκή και το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί στην ώρα του. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος της βδομάδας η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση τα νέα βαριά μέτρα για την περικοπή των συντάξεων από το 2019 και την μείωση του αφορολόγητου από το 2020.

Ο λογαριασμός

Το νέο φορολογικό τοπίο που θα δημιουργηθεί θα φέρει επιπλέον επιβαρύνσεις εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου, τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά να περιορίσει εμ την εφαρμογή των «αντισταθμιστικών» μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιαστεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα.

Η περικοπή του αφορολόγητου θα φέρει επιπλέον φόρο έως και 650 ευρώ, ο οποίος όμως θα περιοριστεί εάν ενεργοποιηθεί το πακέτο των «αντισταθμιστικών» μέτρων. Συγκεκριμένα μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ με το νέο αφορολόγητο το 2021 θα κληθεί να πληρώσει φόρο 950 ευρώ, ενώ πλήρωνε 300 ευρώ, δηλαδή επιπλέον φόρο 650 ευρώ. Ο τελικός λογαριασμός θα μειωθεί εφόσον εφαρμοστούν τα αντίμετρα καθώς από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% ο τελικός φόρος θα είναι στα 750 ευρώ, δηλαδή επιπλέον φόρο 450 ευρώ.

Αντίθετα από το νέο σύστημα και την εφαρμογή των «αντισταθμιστικών» κερδισμένοι έως και 700 ευρώ θα είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, φορολογούμενος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ που σήμερα πληρώνει φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 6.176 ευρώ, εάν ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα (μείωση φορολογικού συντελεστή στο 20% και μηδενισμός εισφοράς αλληλεγγύης) θα πληρώσει φόρο 5.750 ευρώ, δηλαδή 426 ευρώ λιγότερα.

Με το νέο σύστημα κερδισμένοι θα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και τον μηδενισμό ή τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα εισοδήματά τους.

Όπως προκύπτει από την προκαταρκτική συμφωνία, η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:

• Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά. Το έμμεσο αφορολόγητο μειώνεται στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.

• Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται στα 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα.

• Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, με το αφορολόγητο να περιορίζεται στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ.

• Σε 1.450 ευρώ από 2.100 για τους φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά, για τους οποίους το έμμεσο αφορολόγητο προσγειώνεται στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

Νέες περικοπές στις συντάξεις

Πριν τη νέα μείωση του αφορολόγητου, οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν από το 2019 να μειώνονται οι συντάξεις τους έως και 18%. Το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή προβλέπει περικοπή για όσες συντάξεις προκύπτει προσωπική διαφορά τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές κατά μέσω όρο 9% και σίγουρα όχι περισσότερο από 18%.

Δημοφιλή