Ραδιοτηλεσκόπιο – γίγαντας φέρνει την Κίνα πρώτη στην «κούρσα» για την πρώτη επαφή με εξωγήινους

Ραδιοτηλεσκόπιο – γίγαντας φέρνει την Κίνα πρώτη στην «κούρσα» για την πρώτη επαφή με εξωγήινους
QIANNAN, CHINA - SEPTEMBER 17: Aerial view of a dish-like radio telescope at Pingtang County on September 17, 2016 in Qiannan Buyei and Miao Autonomous Prefecture, Guizhou Province of China. After five years' construction, 'Five hundred meter Aperture Spherical Telescope' (FAST) will be put into use on September 25. The local public security bureau has intensified security since September 16 in the core zone and around the radio telescope to ensure the radio telescope's completion goes well. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
QIANNAN, CHINA - SEPTEMBER 17: Aerial view of a dish-like radio telescope at Pingtang County on September 17, 2016 in Qiannan Buyei and Miao Autonomous Prefecture, Guizhou Province of China. After five years' construction, 'Five hundred meter Aperture Spherical Telescope' (FAST) will be put into use on September 25. The local public security bureau has intensified security since September 16 in the core zone and around the radio telescope to ensure the radio telescope's completion goes well. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
VCG via Getty Images

Οι περισσότερες ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας έρχονται από τις ΗΠΑ, και ως εκ τούτου, το σύνηθες είναι, όταν τίθεται σε αυτές θέμα πρώτης επαφής με εξωγήινους (είτε μιλάμε για «βαριά» Επιστημονική Φαντασία, είτε για ταινίες «ποπκόρν») την πρωτοκαθεδρία στο ζήτημα να έχουν οι Αμερικανοί (αυτοί τους συναντούν πρώτοι, αυτοί αποκρυπτογραφούν τα μηνύματά τους, αυτοί βρίσκουν πώς να τους νικήσουν εάν είναι εχθρικοί, κλπ κλπ κλπ...). Ωστόσο, στην πραγματικότητα- όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Atlantic- δεν είναι οι ΗΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή αυτής της κούρσας, αλλά η Κίνα, καθώς έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο δορυφορικό «πιάτο» στον κόσμο ειδικά για αυτή τη δουλειά: Την αναζήτηση μηνυμάτων από εξωγήινους πολιτισμούς.

Σχεδόν διπλάσιου πλάτους από το αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, το νέο κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope - FAST, στη νοτιοδυτική Κίνα- ολοκληρώθηκε το 2016) είναι αρκετά ευαίσθητο για να εντοπίζει κατασκοπευτικούς δορυφόρους όταν δεν εκπέμπουν, ωστόσο η κύρια χρήση του είναι επιστημονικού χαρακτήρα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τίτλο «Τι γίνεται εάν η Κίνα έχει την πρώτη επαφή;»- και ένας από τους σκοπούς του είναι ασυνήθιστος: «Το πιάτο είναι το πρώτο τηλεσκόπιο – ναυαρχίδα της Γης που έχει φτιαχτεί ειδικά για να “ακούει” για μηνύματα από εξωγήινες νοημοσύνες. Εάν ένα τέτοιο σήμα φτάσει από τους ουρανούς μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Κίνα ίσως να το ακούσει πρώτη» σημειώνεται σχετικά.

Παράλληλα, στο κείμενο – μεγάλο μέρος του οποίου ασχολείται με τον Λιου Ξιν, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας της Κίνας, ο οποίος και προσκλήθηκε να επισκεφθεί το ραδιοτηλεσκόπιο- επισημαίνεται ότι ένας από τους λόγους που η Κίνα πλέον έχει την πρωτοκαθεδρία ως προς την αναζήτηση νοήμονος εξωγήινης ζωής (SETI- Search for ExtraTerrestrial Intelligence) είναι ότι περίπου 25 χρόνια πριν το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέλεξε να κλείσει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης προς το αμερικανικό πρόγραμμα SETI- αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για την Κίνα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του The Atlantic, ακόμα και χωρίς ομοσπονδιακή χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, το SETI φαίνεται να βιώνει μια παγκόσμια αναγέννηση, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία των σημερινών τηλεσκοπίων- ενώ δεν λείπουν πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα Starshot, με χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ και τη στήριξη επιφανών επιστημόνων (μεταξύ των οποίων ο Στίβεν Χόκινγκ) με σκοπό την αποστολή ενός ανιχνευτικού σκάφους στο Άλφα του Κενταύρου μέσα σε μόλις 20 χρόνια. Ο Άντριου Σιεμιόν, επικεφαλής της ομάδας SETI του Μίλνερ, μιλώντας στο The Atlantic, επαίνεσε ιδιαίτερα το κινεζικό ραδιοτηλεσκόπιο, τονίζοντας πως είναι το πιο ευαίσθητο στον κόσμο στο τμήμα του ραδιοφάσματος που θεωρείται το πιο πιθανό να βρεθούν εξωγήινα σήματα.

Η Κίνα- που, για μια μεγάλη περίοδο της ιστορίας της, πλήρωνε το τίμημα του να έχεις μείνει πίσω στην επιστήμη και την τεχνολογία σε σχέση με μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς σκηνής- φαίνεται γενικότερα να επικεντρώνει σε μεγάλο βαθμό στις εφαρμοσμένες επιστήμες, κατασκευάζοντας τον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου, προβαίνοντας σε μεγάλες δαπάνες σε ιατρικές έρευνες και γενικά επιδιδόμενη σε φιλόδοξα προγράμματα και εγχειρήματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το εν λόγω ραδιοτηλεσκόπιο, το οποίο θεωρείται πως είναι αρκετά ευαίσθητο για να εντοπίσει ακόμα και τα πιο αχνά ίχνη τηλεπικοινωνιών ενός μακρινού πολιτισμού, πέρα από τα μηνύματα που θα μπορούσε να στείλει εσκεμμένα μια τεχνολογικά εξελιγμένη εξωγήινη φυλή (για τους όποιους δικούς της λόγους). Ακόμη, στα σχέδια της Λαϊκής Δημοκρατίας περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση, κάποια στιγμή, ενός ραδιοτηλεσκοπίου, στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Όπως υπογραμμίζει το Newsweek, το 13ο πενταετές πλάνο της Κίνας, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2016 και θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2020, περιλαμβάνει αύξηση δαπανών στην έρευνα και ανάπτυξη στα 1,2 τρισ. δολάρια, και ιδιαίτερη έμφαση- σύμφωνα με το Science- δίνεται στην εξερεύνηση του Βαθέος Διαστήματος.

Ωστόσο, πάντα υπάρχουν και προβληματισμοί πάνω στο θέμα αυτό: Όσον αφορά στο θέμα του ποια θα έπρεπε να ήταν η απάντηση σε ένα μήνυμα από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, ο Λιου Ξιν εκτιμά πως δεν θα ήταν καλή ιδέα να σταλεί μια λεπτομερής περιγραφή της ανθρώπινη ιστορίας -«είναι αρκετά σκοτεινή, μπορεί να μας έκανε να φανούμε πιο απειλητικοί»- ενώ υπάρχει πάντα η απειλή της δυσμενούς εξέλιξης για έναν λιγότερο εξελιγμένο πολιτισμό όταν έρχεται σε επαφή με πιο εξελιγμένους (χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι συνέβη στους κουλτούρες των ιθαγενών της Αμερικής όταν ήρθαν σε επαφή με τους Ευρωπαίους εξερευνητές και μετέπειτα αποίκους). Ακόμη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μια επαφή με εξωγήινο πολιτισμό να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ των χωρών του πλανήτη, καθώς οι μεγαλύτερες δυνάμεις επιδίδονται σε κούρσα για το ποια θα αποσπάσει πρώτη τα οφέλη αυτής. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε «σεισμό», φέρνοντας δραματικές πολιτισμικές και θρησκευτικές αλλαγές.

Δημοφιλή