ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2017 03:47 EEST | Updated 21/06/2017 09:53 EEST

Ελεύθεροι οι μαθητές δημοτικού σχολείου που κρατούνταν όμηροι ανταρτών στις Φιλιππίνες

NOEL CELIS via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Ο στρατός των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες που εισέβαλαν σε ένα δημοτικό σχολείο στο νότιο τμήμα της χώρας νωρίς σήμερα το πρωί αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, ελευθερώνοντας τα παιδάκια έπειτα από μάχη με τους στρατιώτες. Όμως εξακολουθούν να κρατούν κάποιους πολίτες ομήρους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από το συμβάν αυτό στην πόλη Πιγκαουαγιάν στο νησί Μιντανάο, που βρίσκεται περίπου 190 χιλιόμετρα νότια της Μαράουι, όπου συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των Φιλιππίνων και ισλαμιστών ανταρτών που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Κανένας από τους μαθητές του σχολείου δεν κρατήθηκε όμηρος, δήλωσε ο ταξίαρχος Ρεστιτούτο Παντίγια, διαψεύδοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποια παιδιά κρατούνται από τους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντάρτες έχουν φύγει από το σχολείο και ο στρατός τους κυνηγά.

Ο λοχαγός Άρβιν Ενσίνας, ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, επεσήμανε ότι οι αντάρτες, που αποκαλούνται Ισλαμιστές Μαχητές Ελευθερίας Μπανγκσαμόρο (BIFF) κρατούν κάποιους άμαχους ομήρους, όμως δεν γνωρίζει πόσους.

«Σίγουρα κρατούν ομήρους, γι’ αυτό οι στρατιώτες μας δυσκολεύονται, διότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες», εξήγησε ο Ενσίνας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου 300 ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο νωρίς σήμερα, όμως ο Ενσίνας τόνισε ότι επρόκειτο μόνο για 30.

Ο Αμπού Μίσρι Μάμα, εκπρόσωπος των BIFF, δήλωσε στο Reuters ότι οι αντάρτες έχουν μεταφέρει τους αμάχους σε ασφαλές σημείο, μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων και δεν σκοπεύουν να τους κρατήσουν ομήρους.

Όταν ρωτήθηκε αν θα απελευθερωθούν, ο Μάμα απάντησε: «Ναι, δεν είμαστε απαγωγείς».

Ο Παντίγια εξήγησε ότι το συμβάν στην Πιγκαουαγιάν δεν συνδέεται με τις μάχες στη Μαράουι.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)