Νήσος Τζίλι: Κρέμασαν ταμπέλα σε τουρίστες και τους έκαναν το γύρο του νησιού επειδή έκλεψαν ένα ποδήλατο

Νήσος Τζίλι Κρέμασαν ταμπέλα σε τουρίστες και τους έκαναν το γύρο του νησιού επειδή έκλεψαν ένα ποδήλατο
facebook Gili Trawangan, Meno, Air

Την περασμένη εβδομάδα στη σελίδα που διατηρούν στο Facebook τα νησιά της Ινδονησίας Gili Trawangan, Meno, Air αναρτήθηκαν φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται ένας νεαρός άνδρας και μια νεαρή γυναίκα που μοιάζουμε με τουρίστες με καταγωγή από κάποια δυτική χώρα να περπατούν συνοδεία αστυνομικών στους δρόμους του νησιού Gili Trawangan. Από τον λαιμό και των δύο κρέμεται ένα χαρτόνι το οποίο γράφει «Είμαι κλέφτης...μην κάνετε ότι έκανα».

Πρόκειται για την τιμωρία της διαπόμπευσης στην οποία υπόκεινται όλοι όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα και έχουν συλληφθεί στο συγκεκριμένο νησί και σύμφωνα με το BBC πρόκειται για μια...παράδοση που παραμένει ζωντανή πολλά χρόνια ενώ η ακριβής προέλευσή της δεν είναι ακριβής.

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών ήταν λογικό να προκύψει μια σειρά από ερωτήματα.

Τι είναι η διαπόμπευση;

Σύμφωνα με τα σχόλια του Lalu Muhamad Fauzal, τοπικού τουριστικού γραφείου, η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε μετά από μια συμφωνία των ντόπιων με την αστυνομία στην ηπειρωτική χώρα της Ινδονησίας. Οι περισσότερες διαπομπεύσεις γίνονται γίνονται στο νησί Gili Trawangan, το μεγαλύτερο των Νήσων Gili. Το συγκεκριμένο νησί, είναι μικρό, λιγότερο τουριστικό από το γειτονικό Bali και φιλήσυχο.

Γιατί γίνεται;

Η αστυνομία δεν έχει μόνιμη παρουσία στις Νίσους Gili και υπεύθυνοι για την ασφάλεια είναι άνδρες ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας που όταν χρειάζεται έχουν βοήθεια από την αστυνομία στην ηπειρωτική χώρα. Και στις φωτογραφίες με τους διαπόμπευση των δύο τουριστών οι ένστολοι είναι κυρίως υπάλληλοι εταιρείας security και μόνο ένας φαίνεται να είναι αστυνομικός. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση στο μικρό τροπικό παράδεισο μας, έχουμε τους δικούς μας κανόνες για τους κλέφτες. Αν κάποιος πιαστεί να κλέβει, αυτός ή αυτή πρέπει να κάνει τον γύρω του νησιού» αναφέρει η Karina μιλώντας στο BBC. Στη συνέχεια ο ένοχος πρέπει να εγκαταλείψει το νησί και δεν του επιτρέπεται να επιστρέψει για μερικά χρόνια και όπως τονίζει η όλη διαδικασία έχει ως στόχο να κάνει τους επισκέπτες του νησιού να καταλάβουν πως δεν είναι επιτρεπτό να πηγαίνουν σε μια ξένη χώρα και να παίρνουν ό,τι θέλουν χωρίς συνέπειες. Και καταλήγει: «Ποτέ δεν άκουσα ότι κάποιος που διαπομπεύτηκε είχε κατηγορηθεί αδίκως». Ο δε Fauzal υποστηρίζει πως οι διαπομπεύσεις αποδίδουν, διατηρώντας χαμηλά τα ποσοστά εγκληματικότητας ενώ συνήθως είναι οι ντόπιοι που υφίστανται αυτή την τιμωρία και πιο σπάνια τουρίστες που μεθάνε ή κλέβουν.

Είναι νόμιμο;

Δεν είναι σαφές εάν αυτή η διαπόμπευση έχει και κάποια επίσημη νομική βάση άλλα δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος αποφεύγει πιο σοβαρές ποινικές κυρώσεις ορισμένοι υποστηρίζουν πως η αμηχανία της όλης διαδικασίας και η απαγόρευση επίσκεψης στο νησί για είναι προτιμότερα. Σύμφωνα με άτομο που παρακολούθησε τη διαπόμπευση και μίλησε στο BBC το ζευγάρι στη φωτογραφία καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας να κλέβει ένα ποδήλατο και δεν θα μπορούσε να το αρνηθεί. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί το ζευγάρι και να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς.

Δημοφιλή