Το CNN φέρεται να αποκαλύπτει στην Κλίντον τις ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει στους δημοσιογράφους

Το CNN φέρεται να αποκαλύπτει στην Κλίντον τις ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει στους δημοσιογράφους
Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton waves before the start of the Democratic U.S. presidential candidates' debate in Flint, Michigan, March 6, 2016. REUTERS/Carlos Barria
Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton waves before the start of the Democratic U.S. presidential candidates' debate in Flint, Michigan, March 6, 2016. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / Reuters

Απορίες εγείρει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταυδρομείου που έλαβε εκπρόσωπος της εκστρατείας της Κλίντον την 12η Μαρτίου και διέρρευσε, μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακόμα μηνύματα, στην ιστοσελίδα WikiLeaks.

Το e-mail είχε αποστολέα την Ντόνα Μπραζίλ, αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεργάτη του CNN και του ABS, και παραλήπτη την Τζένιφερ Παλμιέρι, διευθύντρια Επικοινωνίας της εκστρατείας της Κλίντον. Με ημερομηνία την 12η Μαρτίου 2016, το μήνυμα έγραφε:

«Καμιά φορά λαμβάνω τις ερωτήσεις εκ των προτέρων. Να τι με ανησυχεί σχετικά με την καμπάνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα: ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ 19 Πολιτείες και η Ουάσινγκτον έχουν καταργήσει την θανατική ποινή. 31 Πολιτείες, ανάμεσά τους και το Οχάιο, συνεχίζουν να επιβάλλουν την θανατική καταδίκη. Σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, από το 1973, 156 άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο αφέθηκαν ελεύθεροι. Από το 1976, 1.414 άνθρωποι εκτελέστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι το 11% των Αμερικανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο αργότερα κρίθηκαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι. Θα έπρεπε το Οχάιο και 30 ακόμα Πολιτείες να συμπεριληφθούν στη λίστα με εκείνες που κατήργησαν την θανατική ποινή;».

Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την 13η Μαρτίου, η Κλίντον εμφανίστηκε σε εκδήλωση του CNN με τον συνυποψήφιό της Μπέρνι Σάντερς, στην οποία κλήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μεταδόθηκε η είδηση -τουλάχιστον από τα λιγότερο συστημικά ΜΜΕ- ότι η Μπραζίλ είχε λάβει τις ερωτήσεις από το CNN, με το οποίο συνεργάζεται, και τις παρέδωσε στην Κλίντον ως βοήθεια. Από τα e-mails δεν διαπιστώθηκε ότι δόθηκε κάποια βοήθεια στον Μπέρνι Σάντερς, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχτηκε ότι τον είχε σαμποτάρει στις Νότιες Πολιτείες για να παραδοθεί το χρίσμα στην συνυποψήφιά του.

Ελάχιστα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση. Η Μπραζίλ διέψευσε στην συνέχεια ότι είχε λάβει τις ερωτήσεις από το CNN, ενώ το δίκτυο δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του άρθρου στο οποίο εξηγεί ότι η αντιπρόεδρος της Επιτροπής δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία. CNN και Δημοκρατικό Κόμμα ρίχνουν το φταίξιμο στη Ρωσία για τις αποκαλύψεις της WikiLeaks.

Η συγκεκριμένη είδηση έχει προκαλέσει απορίες σχετικά και με το κατά πόσο η Κλίντον δέχεται βοήθεια στα ντιμπέιτ όπου συμμετέχει με τον Τραμπ. Εξάλλου η Μπραζίλ αναφέρει ότι λαμβάνει τέτοιου είδους ερωτήσεις κατά διαστήματα. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη τηλεμαχία είχε κυκλοφορήσει μια θεωρία συνωμοσίας, όταν εντοπίστηκαν καλώδια στην πλάτη της υποψήφιας, κάτω από το σακάκι της. Τα καλώδια ωστόσο πιθανότατα προέρχονταν από το μικρόφωνό της και όχι από κάποιο κρυφό ακουστικό.

Δημοφιλή