Διεθνείς παρατηρητές: Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα δημοκρατικά κριτήρια

Διεθνείς παρατηρητές: Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα δημοκρατικά κριτήρια
Turkish President Tayyip Erdogan is silhouetted as he addresses his supporters during a rally for the upcoming referendum in Istanbul, Turkey, April 15, 2017. REUTERS/Huseyin Aldemir
Turkish President Tayyip Erdogan is silhouetted as he addresses his supporters during a rally for the upcoming referendum in Istanbul, Turkey, April 15, 2017. REUTERS/Huseyin Aldemir
HUSEYIN ALDEMIR / Reuters

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Οι Τούρκοι ενέκριναν χθες με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του "Ναι" στην κάλυψη των μμε.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε χθες στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα.

Η ντε Ζουλουέτα είπε πως οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» κυριάρχησε στην κάλυψη των MME.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα MME, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.

Η Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα αναμένει προκειμένου να σχολιάσει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία.

«Υπάρχει μια διεθνής επιτροπή που το εξετάζει αυτό και θα εκδώσει μια έκθεση σε διάστημα 10-12 ημερών. Θα αναμένουμε και θα τους αφήσουμε να κάνουνε τη δουλειά τους» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι δίνει προσοχή στις ανησυχίες που διατύπωσαν Ευρωπαίοι παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και ανυπομονεί για την τελική έκθεσή τους. Προέτρεψαν επίσης σήμερα την τουρκική ηγεσία να σεβαστεί την αντιπολίτευση και την ελευθερία της έκφρασης, ένα εικοσιτετράωρο μετά το δημοψήφισμα που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, όμως καταγράφει τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών «όποια κι αν είναι η ψήφος τους».

«Οι δημοκρατίες είναι ακόμα πιο ισχυρές όταν σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, ιδίως στα δύσκολα ζητήματα» επισήμανε ο Μαρκ Τόνερ, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Τουρκία, για την οποία οι δεσμεύσεις υπέρ ενός κράτους Δικαίου κι ενός ελεύθερου και πλουραλιστικού Τύπου είναι απαραίτητες» συμπλήρωσε ο ίδιος σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη σε δημοσιογράφους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Μαρκ Τόνερ η Ουάσιγκτον λαμβάνει υπόψη «τις παρατυπίες που καταγράφθηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας και το άνισο βήμα της δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας, που εκτυλίχθηκε ενώ βρίσκεται σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει την πλήρη έκθεση της αποστολής των παρατηρητών, που αναμένεται να εκδοθεί σε αρκετές εβδομάδες από σήμερα.

Η Άγκυρα απορρίπτει τις επικρίσεις των διεθνών παρατηρητών

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του αντέδρασε στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών που υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια. Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων. Και τονίζει ότι, με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις, στην συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση. Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πριν από το δημοψήφισμα δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατειλημμένη και δεν λαμβάνει υπ' όψη της αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατειλημμένης προσέγγισης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοφιλή