Στο δικαστήριο η υπόθεση του Σύριου που στράφηκε εναντίον του Facebook για μια selfie με τη Μέρκελ

Στα δικαστήρια Σύριος πρόσφυγας για μια... selfie με τη Μέρκελ
A migrant takes a selfie with German Chancellor Angela Merkel outside a refugee camp near the Federal Office for Migration and Refugees after registration at Berlin's Spandau district, Germany September 10, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch TPX IMAGES OF THE DAY
A migrant takes a selfie with German Chancellor Angela Merkel outside a refugee camp near the Federal Office for Migration and Refugees after registration at Berlin's Spandau district, Germany September 10, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch TPX IMAGES OF THE DAY
Fabrizio Bensch / Reuters

Γερμανικό δικαστήριο εξετάζει σήμερα, τη Δευτέρα, στην πρώτη ακροαματική διαδικασία την υπόθεση ενός Σύριου πρόσφυγα, ο οποίος κατέθεσε αγωγή εναντίον του Facebook όταν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αρνήθηκε να αφαιρέσει όλες τις αναρτήσεις και τα φωτομοντάζ που τον συνδέουν με εγκλήματα και ένοπλες επιθέσεις και τον παρουσιάζουν «τρομοκράτη» ή εγκληματία.

Οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν μια φωτογραφία που δείχνει τον 19χρονο από την Δαμασκό Ανάς Μονταμάνι να βγάζει μια σέλφι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο του 2015 σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη συνοικία Σπαντάου του Βερολίνου.

Στη συνέχεια η φωτογραφία του ανέβηκε στο Facebook σε ανώνυμους λογαριασμούς μαζί με αναρτήσεις που ανέφεραν ψευδώς ότι ο 19χρονος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016 και για την πυρπόληση ενός άστεγου τον Δεκέμβριο από έξι μετανάστες σε σταθμό του μετρό στο Βερολίνο.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά καθώς η Γερμανία ετοιμάζει νομοθεσία για να υποχρεώσει την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να απομακρύνει «τη ρητορική του μίσους» από τις σελίδες της εντός 24ωρου διαφορετικά θα της επιβάλλονται πρόστιμα.

Εδώ και μήνες το Facebook υφίσταται έντονες επικρίσεις στη Γερμανία που αφορούν τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων -την οποία το δίκτυο δεσμεύτηκε πρόσφατα να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά- και τη διάδοση ρατσιστικών και αντισημιτικών θέσεων.

«Κάποιοι άνθρωποι επιχειρούν να αμαυρώσουν τη φήμη των προσφύγων σαν εμένα και χρησιμοποιούν το Facebook για να διασπείρουν μίσος εναντίον μας», είπε ο Μονταμάνι τηλεφωνικώς στο Reuters από το Βίρτσμπουργκ.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη αφαιρέσει δύο δυσφημιστικές αναρτήσεις που επισήμανε ο δικηγόρος του Μονταμάνι αλλά δεν μπορεί να αφαιρέσει όλο το υλικό που σχετίζεται με τις φωτογραφίες.

«Έχουμε ήδη άμεσα μπλοκάρει την πρόσβαση στο περιεχόμενο που έχει με σαφήνεια αναφερθεί σε εμάς από τους νομικούς εκπροσώπους του κ. Μονταμάνι, επομένως δεν θεωρούμε ότι οι νομικές ενέργειες εδώ είναι απαραίτητες ή ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επιλυθεί η κατάσταση», δήλωσε.

«Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στους νομικούς εκπροσώπους του κ. Μονταμάνι σε σχέση με όποιο άλλο ζήτημα τους ενδιαφέρει», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος του Μονταμάνι δήλωσε στο Ιnforadio ότι οι περιορισμοί του Facebook ως προς το περιεχόμενο των αναρτήσεων είναι αντιφατικοί. «Το γυμνό απαγορεύεται, αλλά η ρητορική μίσους μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες», είπε ο Τσαν-τζο Σουν.

Το Facebook απάντησε ότι ζήτησε από τον Μονταμάνι και τους δικηγόρους του να επισημάνουν τις αναρτήσεις και το περιεχόμενο που θα μπορούσαν να συνιστούν δυσφήμιση και υπογράμμισε την πρόθεσή του να εξετάσει τη καθεμία ξεχωριστά.«Μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να το πράξουν παρότι εμείς τους δώσαμε σαφείς οδηγίες ως προς τις ακριβείς πληροφορίες που απαιτούμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Μια ανάρτηση που υπάρχει ακόμη στο Facebook δείχνει τον Μονταμάνι να βγάζει σέλφι με την Μέρκελ με φόντο έναν φλεγόμενο άστεγο σε έναν σταθμό του μετρό στο Βερολίνο και τη λεζάντα: «Επομένως μία 'ψυχρή χώρα' επιτέλους έχει ζέστη από κάτω της».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή