Οργισμένες διαδηλώσεις στη Γαλλία για τον 22χρονο που δηλώνει θύμα βιασμού από αστυνομικό

Οργισμένες διαδηλώσεις στη Γαλλία για τον 22χρονο που δηλώνει θύμα βιασμού από αστυνομικό
People from varied societies stage a protest against police violence on February 11, 2017 in Bobigny District of Paris France. Protests erupted following an alleged police violence and sexual harrasment against a 22-year-old black young man, identified as Theo, allegedly sodomized by police then hospitalized on February 02. (Photo by Julien Mattia/NurPhoto via Getty Images)
People from varied societies stage a protest against police violence on February 11, 2017 in Bobigny District of Paris France. Protests erupted following an alleged police violence and sexual harrasment against a 22-year-old black young man, identified as Theo, allegedly sodomized by police then hospitalized on February 02. (Photo by Julien Mattia/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης περίπου 2000 ατόμων στα περίχωρα του Παρισιού μετά την επίσημη έρευνα που άνοιξε σε βάρος αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται ότι βίασε έναν 22χρονο νεαρό κατά τη διάρκεια σύλληψης στο Ολνέ σου Μπουά. Συνολικά συνελήφθησαν 37 άτομα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μπομπινί, που βρίσκεται κοντά στο Ολνέ σου Μπουά, και φώναζαν «δικαιοσύνη για τον Τεό». Ο 22χρονος χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφού τραυματίστηκε σοβαρά στην πρωκτική περιοχή. Ένας αστυνομικός κατηγορείται για βιασμό και ακόμα τρεις για άσκοπη χρήση βίας. Και οι τέσσερις έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους.

«Η αστυνομία βιάζει», «Δεν είμαι μπαμπούλα (λέξη υβριστική για τους μαύρους πολίτες)», «Η αστυνομία σκοτώνει αθώους», είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που είχαν γράψει οι διαδηλωτές στα πλακάτ τους. Η κινητοποίηση ξεκίνησε ήρεμα, ωστόσο, κάποια στιγμή οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να πετούν πέτρες και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

«Κάποια οχήματα, ανάμεσά τους και βανάκια των ΜΜΕ, τυλίχθηκαν στις φλόγες και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να διασωθεί ένα μικρό παιδί που βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο καιγόταν», αναφέρει ανακοίνωση των αρχών.

«Τα παιδιά μας είναι Γάλλοι», φώναξε μία γυναίκα, η οποία φορούσε παραδοσιακή αφρικανική φορεσιά κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και προσέθεσε ότι «είναι ντροπή να βλέπει κανείς τι συμβαίνει σήμερα στον τόπο των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Τα συνθήματα των διαδηλωτών θύμιζαν ακόμα την υπόθεση των δύο νέων που σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία μέσα σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, κάτι που αποτέλεσε την αιτία για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια το 2005.

Στην Τουλούζη, αντίστοιχη διαδήλωση 250 ατόμων πραγματοποίηθηκε σε ήρεμη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την αστυνομία και τους διοργανωτές. Σε αντίστοιχο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η διαδήλωση στη Ναντ, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άτομα. Στην Μασσαλία, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας.

Με αφορμή τα επεισόδια, η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε για ακόμα μια φορά την υποστήριξή της στην αστυνομία και εν μέσω προεκλογικής περιόδου χαρακτήρισε ως «ανάξιες» δηλώσεις πολιτικών για συχνά «ρατσιστική» αντιμετώπιση μερίδας πολιτών από τα αστυνομικά όργανα.

«Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο, είναι προφανές ότι δεν αποκομίσαμε κανένα μάθημα από τα επεισόδια του 2005» δήλωσε η Μαριν Λεπέν με πρωινή συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Europe 1.

Η πραγματικότητα είναι, πρόσθεσε, ότι «αυτοί οι αλήτες αναζητούν κάθε ευκαιρία για να σπείρουν το μίσος τους για τη Γαλλία, για το κράτος δικαίου, για τις αστυνομικές δυνάμεις, σπάζοντας, καταστρέφοντας και βάζοντας φωτιά, όπως χθες που έβαλαν φωτιά ακόμα και σε αυτοκίνητο με μικρά παιδιά, που τελικά αποφύγαμε, τελευταία στιγμή, ένα ακόμα δράμα» δήλωσε.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αποδίδει την κατάσταση αυτή στην οποία έχει φθάσει η γαλλική κοινωνία, «στη χλιαρή αντιμετώπιση από τις έως τα τώρα κυβερνητικές πολιτικές που έχουν δώσει σε πολλούς την πεποίθηση ότι μπορούν να δρουν ατιμωρητί».

Στην παρατήρηση ότι με δηλώσεις τους πολλοί πολιτικοί αναγνώρισαν την ύπαρξη ρατσισμού στην αστυνομία, όπως φαίνεται συχνά από το τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι ταυτότητας και οι συλλήψεις, η Μαρίν Λεπέν απάντησε :

«Θεωρώ ότι είναι ανάξιο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από πολιτικούς υπεύθυνους, οι οποίοι φέρουν επί της ουσίας την ηθική ευθύνη για τα χθεσινά γεγονότα και αυτά που ζήσαμε τις 2-3 τελευταίες νύχτες. Και εάν ανάμεσα στους αστυνομικούς όπως άλλωστε και στους δημοσιογράφους μπορεί να υπάρξουν 2-3 άτομα που έχουν δείξει ρατσιστική συμπεριφορά, ανήκει στη δικαιοσύνη να το αποφασίσει.

Το τραγικό είναι ότι έχουμε πολιτικούς που ρίχνουν την αισχύνη στο σύνολο του αστυνομικού σώματος» είπε και υπογράμμισε : «Για μένα είναι θέμα αρχής, υποστηρίζω την αστυνομία, εκτός εάν η δικαιοσύνη αποδείξει ότι κάποιοι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τιμωρηθούν όπως κάθε πολίτης».

Η δήλωση αυτή της Μαρίν Λεπέν υπέρ της αστυνομίας, δεν είναι τυχαία, σήμερα, καθ' ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αστυνομία και χωροφυλακή.

Οι διάφορες μετρήσεις δίνουν μια συνεχή άνοδο της Μαρίν Λεπέν στις προτιμήσεις των δύο αυτών σωμάτων :

Στις εκλογές του 2012 είχε συγκεντρώσει το 30% των προτιμήσεών τους. Σύμφωνα με νέα μέτρηση του Κέντρου έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικών επιστημών αρχές φθινοπώρου, το ποσοστό είχε ανέβει στο 48 % και στα μέσα φθινοπώρου στο 57 %.

Η εξέλιξη του σκανδάλου Πηνελόπη-γκέιτ αναμένεται να δείξει στην προσεχή μέτρηση εάν η Λεπέν θα κερδίσει ακόμα πόντους.

Δημοφιλή