Η Μάργκαρετ Θάτσερ ψηφίστηκε η χειρότερη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας των τελευταίων 100 ετών

Η πρωτιά που δεν θα εκτιμούσε καθόλου η Μάργκαρετ Θάτσερ
A condolence book is placed in front of a picture of former British Prime Minister Margaret Thatcher at the British Consulate in Hong Kong Tuesday, April. 9, 2013. Her spokesman said Thatcher died Monday morning of a stroke. (AP Photo/Vincent Yu)
A condolence book is placed in front of a picture of former British Prime Minister Margaret Thatcher at the British Consulate in Hong Kong Tuesday, April. 9, 2013. Her spokesman said Thatcher died Monday morning of a stroke. (AP Photo/Vincent Yu)
ASSOCIATED PRESS

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας,η γυναίκα που έμαθε στον κόσμο τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός στην πράξη, η Μάργκαρετ Θάτσερ, επανήλθε στην επικαιρότητα με μια πρωτιά που σίγουρα δεν θα την ικανοποιούσε. Αυτή της χειρότερης πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας των τελευταίων 100 χρόνων.

Η ανακήρυξη έγινε από την Ένωση Ιστορικών της Μεγάλης Βρετανίας και η Θάτσερ κατέλαβε την πρώτη θέση με το 24% των ψήφων.

Συνολικά κρίθηκαν οι τελευταίοι 19 πρωθυπουργούς της χώρας.

Η Θάτσερ διατέλεσε πρωθυπουργός από το 1979 έως το 1990, κερδίζοντας τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Εφάρμοσε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό της πρόγραμμα με αποφασιστικότητα, δημιουργώντας πολλούς εχθρούς. Περιελάμβανε εκτενείς αποκρατικοποιήσεις ενώ στην ιστορία μένει η σύγκρουσή της με το συνδικάτο των ανθρακωρύχων, από την οποία βγήκε νικήτρια.

Αυτοί όμως ήταν και οι λόγοι που την οδήγησαν στην πρωτιά. Σύμφωνα με την πρώην πρόεδρος της Ένωσης, η Μάντα Σκοτ, οι λόγοι που ψηφίστηκε η Σιδηρά Κυρία της Μεγάλης Βρετανίας ως η χειρότερη πρωθυπουργός ήταν η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσε, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, όπως μεταδίδει το Politico.

Το βασικό στοιχείο που εκτίμησαν οι ιστορικοί ήταν η στάση της βαρόνης Θάτσερ απέναντι στην κοινωνία. Άλλωστε στην ιστορία έχει μείνει και η φράση της «δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχει μόνο το άτομο».

«Κατέστρεψε πάρα πολλά καλά στοιχεία στην κοινωνία και δημιούργησε πολλά άσχημα και μετά άφησε ένα κοινωνικό και ηθικό κενό στο οποίο οι πλούσιοι και οι πεζά τυχεροί μπορούσαν να καταστρέψουν ακόμη περισσότερα από εκείνα που δεν χρειάζονται και δεν έβλεπαν ότι τα έχουν ανάγκη όλοι οι άλλοι» είπε η ιστορικός Έμμα Ντάργουιν για την απόφαση της Ένωσης, σύμφωνα με τον Guardian.

Δεύτερος ο πρωθυπουργός του Brexit

Για την ιστορία, δεύτερος βγήκε -με μικρή διαφορά- ο Ντέιβιντ Κάμερον -που πλέον έχει ταυτιστεί με το Brexit- με 22%, τρίτος με 17% ο Νέβιλ Τσάμπερλεϊν -ο οποίος το 1938 είχε υπογράψει σύμφωνο με τη Γερμανία του Χίτλερ- και τέταρτος ο Τόνι Μπλερ με 11%.

Στον Κάμερον χρεώνουν το Brexit και την.. μετριότητά του. «Είναι μια μετριότητα που από μόνη της δημιούργησε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 75 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Έπαιξε στα ζάρια τη μελλοντική ευημερία της χώρας και έχασε» ανέφερε ο Άνγκους Ντόναλντ.

Δημοφιλή