H «κρυφή» αρχιτεκτονική των πόλεων για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων

H «κρυφή» αρχιτεκτονική των πόλεων για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων
Al Alam Palace, Old Muscat, Muscat, Oman.
Al Alam Palace, Old Muscat, Muscat, Oman.
Sergio Pitamitz via Getty Images

Kανένας από εμάς δεν θέλει να ζει πίσω από οδοφράγματα και συρματοπλέγματα, αλλά ο καθένας μας θέλει να αισθάνεται ασφαλής , ιδιαίτερα στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που τελευταία έχουν αμαυρώσει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σίγουρα η ανέγερση τειχών για την πρόληψη των αιματηρών τρομοκρατικών χτυπημάτων δεν αποτελεί λύση καθώς αυτή η κίνηση θα υπαγόρευσε κατά κάποιον τρόπο στους κατοίκους της εκάστοτε πόλης να ζουν με τον φόβο της τρομοκρατίας.

Αλλά τι θα γινόταν αν οι πόλεις θα ήταν σε θέση να προφυλάσσονται από επιθέσεις χωρίς ωστόσο να μοιάζουν με εμπόλεμες ζώνες; Kάποιες από αυτές κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να το ξέρουμε!

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη προβλέψει στην αρχιτεκτονική τους την προστασία των δημοσίων χώρων με την τοποθέτηση εμποδίων που είναι σε θέση να αποτρέψουν επικείμενες επιθέσεις.

Ήδη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες κατάφεραν να συνδυάσουν την αισθητική με τη δημόσια ασφάλεια, εξασφαλίζοντας μία αλλαγή στον χαρακτήρα των πόλεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα διακριτικά κολωνάκια πόλεων.

Fern #bollards Let the #babies grow Mounting #thrills

A photo posted by andrew choate (@saintbollard) on

Και μπορεί τα κολωνάκια να χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 18ο αιώνα σε ναυπηγεία για την πρόσδεση των πλοίων, αργότερα όμως λειτούργησαν θετικά για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο των πόλεων και σήμερα χρησιμοποιούνται για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης.

Την ίδια λειτουργία με τα κολωνάκια επιτελούν συχνά και οι μεγάλες γλάστρες λουλουδιών που καλύπτουν την περίμετρο μεγάλων κτιρίων.

Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πολλά αμφισβητούμενα έργα αρχιτεκτονικής, τα οποία τίθεται υπό συζήτηση για λόγους αισθητικής.

Η πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων, Ruth Reed, εισάγοντας το 2010 τις κατευθυντήριες γραμμές της αντι-τρομοκρατικής αρχιτεκτονικής έγραψε: «Είναι σημαντικό το δομημένο περιβάλλον μας να συνεχίζει να αντανακλά στο γεγονός ότι είμαστε μία ανοικτή και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και στις νέες απαιτήσεις των κτιρίων που προκύπτουν από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας».

Πηγή: Quartz

Δημοφιλή