Ύποπτες για καρκινογόνες ουσίες οι γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ύποπτες για καρκινογόνες ουσίες οι γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Electronic cigarettes are displayed in a shop in London, Britain August 19, 2015. Electronic cigarettes are around 95 percent less harmful than tobacco and should be promoted as a tool to help smokers quit, a study by an agency of Britain's Department of Health said on Wednesday. E-cigarettes, tobacco-free devices people use to inhale nicotine-laced vapor, have surged in popularity on both sides of the Atlantic but health organizations have so far been wary of advocating them as a safer alternative to tobacco and governments from California to India have tried to introduce bills to regulate their use more strictly. REUTERS/Neil Hall
Electronic cigarettes are displayed in a shop in London, Britain August 19, 2015. Electronic cigarettes are around 95 percent less harmful than tobacco and should be promoted as a tool to help smokers quit, a study by an agency of Britain's Department of Health said on Wednesday. E-cigarettes, tobacco-free devices people use to inhale nicotine-laced vapor, have surged in popularity on both sides of the Atlantic but health organizations have so far been wary of advocating them as a safer alternative to tobacco and governments from California to India have tried to introduce bills to regulate their use more strictly. REUTERS/Neil Hall
Neil Hall / Reuters

Οι ατμοί που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις, περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Κίλστοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης "Environmental Science & Technology" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις στους ατμούς των ηλεκτρονικών τσιγάρων τόσο με διαφορετικές γεύσεις όσο και χωρίς καμία γεύση.

Διαπιστώθηκε, στα τσιγάρα με γεύση, η παρουσία φρομαλδεΰδης και άλλων καρκινογόνων ουσιών σε υψηλά επίπεδα. Οι εν λόγω ουσίες σχηματίζονται, όταν το υγρό με τη γεύση μέσα στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου θερμαίνεται απότομα για να δημιουργηθεί ο ατμός.

«Μια ρουφηξιά από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση, από αυτά που δοκιμάσαμε, εκθέτει τον καπνιστή (σ.σ. ατμιστή) σε μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα των χημικών ουσιών αλδεϋδών, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται κατά τη θερμική διάσπαση (σ.σ. πυρόλυση) των γευστικών ουσιών» δήλωσε ο Κίλστοφ.

Όσο πιο έντονη είναι η γεύση ενός τσιγάρου, τόσο περισσότερες δυνητικά τοξικές αλδεΰδες παράγονται. Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορούν σχεδόν 8.000 διαφορετικές γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και στους νέους.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή