Κέρδισε νομικά το δικαίωμα να καταψυχθεί 14χρονη που πέθανε από καρκίνο

Κέρδισε νομικά το δικαίωμα να καταψυχθεί 14χρονη που πέθανε από καρκίνο
Liquid nitrogen steaming in a lab.
Liquid nitrogen steaming in a lab.
guy113 via Getty Images

Ένα 14χρονο κορίτσι που είπε προτού πεθάνει από καρκίνο ότι ήθελε να διατηρηθεί το σώμα της με κρυογονική ούτως ώστε να μπορεί αργότερα να επανέλθει στη ζωή, κέρδισε την ιστορική νομική μάχη που έδωσε και μάλιστα μετά θάνατον, σύμφωνα με τον Guardian.

Η μητέρα της στάθηκε δίπλα στην 14χρονη σε αυτή τη δύσκολη απόφαση, δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο με τον πατέρα της. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μητέρα του κοριτσιού ήταν εκείνη που πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα απογίνει η σορός της κόρης της και τελθικά το κορίτσι, που πέθανε τον Οκτώβριο, έχει ήδη μεταφερθεί στις ΗΠΑ και έχει καταψυχθεί. Το κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας ανήλθε στις 37.000 λίρες.

Toυς τελευταίους μήνες της ζωής της, η 14χρονη Τζ. Σ. που έπασχε από μία σπάνια μορφή καρκίνου ζούσε στο Λονδίνο και αναζητούσε στο ίντερνετ πληροφορίες για την κρυογονική- τη διαδικασία κατάψυξης και διατήρησης ολόκληρου του σώματος με την ελπίδα στο μέλλον να είναι εφικτή η επαναφορά στη ζωή και η θεραπεία.

Το κορίτσι έγραψε στον δικαστή μια επιστολή στην οποία εξηγούσε ότι ήθελε να ζήσει περισσότερο και δεν ήθελε να ταφεί μέσα στη γη. «Πιστεύω πως με την κρυογονική μου δίνεται μια ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω κάποτε- ίσως και ύστερα από εκατοντάδες χρόνια», έγραψε στην εν λόγω επιστολή.

Ο δικαστής Πίτερ Τζάκσον επισκέφθηκε το κορίτσι στο νοσοκομείο, καθώς εκείνη ήταν πολύ άρρωστη για να παραβρεθεί στη δικαστική αίθουσα. Ο δικαστής μετά την επίσκεψη έγραψε μια επιστολή στην οποία ανέφερε: «Συγκινήθηκα με τη γενναιότητα που αυτή η 14χρονη αντιμετώπιζε το μοιραίο τέλος της. Το αίτημα αυτού του κοριτσιού είναι το μοναδικό που έχει διατυπωθεί ποτέ σε δικαστήριο στην Αγγλία και την Ουαλία- και πιθανώς σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεση αντικατοπτρίζει τα νέα ερωτήματα που θέτει η επιστήμη κυρίως όσον αφορά στην διαχείριση του οικογενειακού δικαίου. Κανένας άλλος γονιός δεν έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση με τον πατέρα της Τζ. Σ.».

Η απόφασή του, πρόσθεσε, δεν αφορούσε τα υπέρ και τα κατά της κρυογονικής αλλά τη διαφωνία ανάμεσα στους γονείς σχετικά με το τι θα απογίνει η σορός της κόρης τους.

Να σημειωθεί ότι οι γονείς του συγκεκριμένου κοριτσιού είχαν χωρίσει και η 14χρονη δεν είχε καμία επαφή με τον πατέρα της για έξι χρόνια, μέχρι που αρρώστησε. Παρότι η μητέρα της στήριζε την επιθυμία της, ο πατέρας της ήταν αντίθετος.

«Ακόμη κι αν η θεραπεία είναι επιτυχημένη και επανέλθει στη ζωή, ας πούμε σε 200 χρόνια, δεν θα βρει κανέναν συγγενή και ενδεχομένως να μην θυμάται τίποτα και να είναι σε απελπιστική κατάσταση δεδομένου ότι θα είναι 14 ετών και θα βρίσκεται στις ΗΠΑ», ανέφερε ο πατέρας της.

Παρότι στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, λέγοντας ότι σέβεται την απόφαση της κόρης του, έπειτα ζήτησε να δει το πτώμα της μετά τον θάνατό της, κάτι το οποίο η ίδια δεν επιθυμούσε.

Ο δικαστής δήλωσε επίσης ότι την ημέρα που έφυγε από τη ζωή το κορίτσι, προέκυψαν κάποια προβλήματα καθώς οι αρχές του νοσοκομείου και το προσωπικό είχαν κάποιες απορίες για το πως έπρεπε να χειριστούν την υπόθεση.

Τελικά, μία βρετανική εθελοντική οργάνωση ανέλαβε την διεκπεραίωση ώστε η σορός της να μεταφερθεί στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε κρυονική.

Δημοφιλή