Υπό τον κίνδυνο απέλασης 800.000 νέοι μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδιά. Τι προβλέπει η νεά απόφαση Τραμπ

Τραμπ κατά 800.00 «ονειροπόλων». Υπό τον κίνδυνο απέλασης 800.000 νέοι μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά
A placard is displayed in front of the U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) headquarters at a rally to protest the end of the Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) program in Chicago, Illinois, U.S., on Tuesday, Sept. 5, 2017. President Donald Trump will end an Obama-era program preventing the deportation of immigrants illegally brought to the U.S. as children, U.S. Attorney Jeff Sessions said today, putting in legal limbo about 1 million people who consider themselves American
A placard is displayed in front of the U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) headquarters at a rally to protest the end of the Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) program in Chicago, Illinois, U.S., on Tuesday, Sept. 5, 2017. President Donald Trump will end an Obama-era program preventing the deportation of immigrants illegally brought to the U.S. as children, U.S. Attorney Jeff Sessions said today, putting in legal limbo about 1 million people who consider themselves American
Bloomberg via Getty Images

Υπό τον κίνδυνο της απέλασης βρίσκονται 800.000 νέοι στις ΗΠΑ, οι αποκαλούμενοι «dreamers» (ονειροπόλοι), οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα όταν ήταν ακόμη παιδιά μαζί με γονείς. Αυτό καθώς η διοίκηση Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) που είχε ξεκινήσει υπό την προεδία του Μπαράκ Ομπάμα και βάσει του οποίου χορηγούνταν άδειες παραμονής και εργασίας στα παιδιά αυτά και παράλληλα τη δυνατότητα να ονειρευτούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα μάλιστα έσπευσε να χαρακτηρίσει «βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «λανθασμένη» την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ και δήλωσε:«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η σημερινή ενέργεια δεν επιβλήθηκε από το νόμο», τόνισε ο Ομπάμα με ανάρτησή του στο Facebook. «Είναι μια πολιτική απόφαση και ένα ζήτημα ηθικής». «Όποιες ανησυχίες ή παράπονα μπορεί να έχουν οι Αμερικανοί σχετικά με την μετανάστευση γενικώς, δεν πρέπει θέσει μια απειλή στο μέλλον αυτής της ομάδας νεαρών ανθρώπων που βρίσκονται εδώ χωρίς δική τους ευθύνη, που δεν εγείρουν καμία απειλή, που δεν στερούν τίποτε από εμάς τους υπόλοιπους...O διωγμός τους δεν θα μειώσει τους δείκτες ανεργίας, δεν θα ελαφρύνει τους φόρους κανενός, ούτε θα αυξήσει τους μισθούς… Στην ουσία, το ζήτημα αφορά την στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Αφορά κατά πόσον είμαστε άνθρωποι που διώχνουν από την Αμερική νεαρούς ανθρώπους γεμάτους ελπίδα που αγωνίζονται και κατά πόσον τους μεταχειριζόμαστε με τον τρόπο που θέλουμε τα δικά μας παιδιά να μεταχειρίζονται. Πρόκειται για το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι – και ποιοι θέλουμε να γίνουμε», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η είδηση έχει ήδη προκαλέσει αναβρασμό στις ΗΠΑ ενώ υπάρχουν αναφορές πως φοιτητές και μαθητές εγκαταλείπουν τις αίθουσες διδασκαλίας σε ένδειξη διαματυρίας και αναμένεται να υπάρξει ένα νεό κύμα διαδηλώσεων για τη νέα απόφαση του Τραμπ, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ασκεί.

Οι σχετικές ανακοίνωσεις ήρθαν απο τον υπουργό Δικαιοσύονης, Τζεφ Σέσιονς ενώ όπως γράφει η αμερικανική έκδοση της HuffPost η απόφαση περί κατάργησης του προγράμματος παίρνει το δρόμο για το Κογκρέσο και εάν ο Ντόναλντ Τραμπ και και η Γερουσία δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τότε αυτοί οιι 800.000 νέοι θα υπάρχει δυναότητα να απελαθούν.

«Είμαστε άνθρωποι συμπονετικοί και νομοταγείς...Αλλά δεν είναι ένδειξη ευσπλαχνίας η αποτυχία εφαρμογής των μεταναστευτικών νόμων....Το πιο συμπονετικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε ένα τέλος στην ανομία, να εφαρμόσουμε τους νόμους μας και, εάν το Κογκρέσο το επιλέξει να προχωρήσουμε σε αλλαγές στη νομοθεσία...και με έναν τρόπο που προωθεί τα συμφέροντα του αμερικανικου λαού», δήλωσε ο Σέσιονς όταν προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις προς τον Τύπο, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως εξήγησε, από την 5η Σεπτεμβρίου δεν θα εξετάζεται καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα DACA ενώ μέχρι τις 5 Οκτωβρίου θα γίνεται μόνο ανανέωση των αδειών σε όσους έχει ήδη χορηγηθεί άδειες. Όσοι ήδη επωφελούνται από το πρόγραμμα θα συνεχίζουν να τυγχάνουν νομικής προστασίας αλλά μόνο μέχρι την 5η Μαρτίου 2018, οπότε το Κογκρέσο έχει περιθώριο να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Πυρά από πολιτικούς, επιχειρηματίες και οργανώσεις

«Ελπίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, με την ηγεσία του προέδρου, θα είναι σε θέση να επιτύχουν συναίνεση για μια μόνιμη νομοθετική λύση που θα περιλαμβάνει την διασφάλιση ότι όσοι δεν έχουν κάνει τίποτε λάθος μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν ως ένα άξιο κομμάτι αυτής της σπουδαίας χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν μετά τις ανακοινώσεις τους Σεσιονς.

«Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα DACA είναι μια βαθύτατα επονείδιστη πράξη πολιτικής δειλίας και μια ελεεινή επίθεση σε αθώα νέα παιδιά σε κοινότητες σε όλη την Αμερική», δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Σήμερα είναι μια βάρβαρη μέρα για τους Ονειροπόλους (σ.σ. οι σχεδόν 800.000 νέοι, που προστατεύονταν από απέλαση από το συγκεκριμένο διάταγμα), τις οικογένειες τους και όλους τους Αμερικάνους... Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις πέταξε τις ζωές και το μάλλον 800.000 Ονειροπόλων και των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και της δικής μου, σε μια αναστάτωση γεμάτη φόβο και προκάλεσε χάος και αβεβαιότητα σε χιλιάδες χώρους εργασίας και κοινότητες σε όλη την Αμερική. Χρησιμοποιεί ως πιόνια τις ζωές 800.000 ανθρώπων», τόνισε η Λορέλα Πραέλι, διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για μια «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν».

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Μαρκ Ζακερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook.« Η απόφαση για την κατάργηση του DACA δεν είναι απλά λανθασμένη. Είναι ιδιαίτερα βάρβαρο να προσφέρεις στους νέους ανθρώπους το Αμερικανικό Όνειρο, να τους ενθαρρύνεις να βγουν από τις σκιές και να εμπιστευτούν την κυβέρνησή μας και τότε να τους τιμωρείς για αυτό», πρόσθεσε.

«Ας πούμε τη γυμνή αλήθεια: Ο πρόεδρος Τραμπ συνειδητά εξαπάτησε τον Αμερικανό λαό τους τελευταίους επτά μήνες σχετικά με τις προθέσεις του να προστατέψει αθώους άνδρες και γυναίκες του προγράμματος DACA…Τώρα θα ξαγρυπνήσουν αναρωτώμενοι αν αύριο θα είναι η τελευταία τους μέρα στην επικράτεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χαβιέ Παλομαρέζ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ισπανόφωνων των ΗΠΑ.

«Όταν άνθρωποι έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν σκληρά και να δώσουν πίσω στις κοινότητές τους, θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να παραμείνουν στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τζέιμι Ντίμον διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan Chase.

«Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft…ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό... χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 Ονειροπόλους (Dreamers) και θα πληρώσει για την νομική τους εκπροσώπηση για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

«Είμαστε απογοητευμένοι…και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μια μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.

«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», δήλωσε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, με mail που έστειλε στους εργαζομένους, το οποίο έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με μια ανακοίνωσή του το λόμπι των εργοδοτών Business Roundtable εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του στον τερματισμό του DACA, χωρίς να υπάρχει ορατή εναλλακτική λύση».

Το νομοθετικό κενό «θα έχει μια σημαντική αρνητική επίδραση στις εταιρείες που βασίζονται σε εργαζομένους που απασχολούνται νόμιμα», τόνισε ο επικεφαλής του λόμπι Τζόσουα Μπόλτεν.

Πηγές: Reuters, HuffPost US, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή