ΔΙΕΘΝΕΣ
29/05/2017 07:25 EEST | Updated 29/05/2017 07:27 EEST

Γνώριζε ο Κόμεϊ πως πληροφορίες για την υπόθεση των mails της Κλίντον ήταν κατασκευασμένες από Ρώσους;

Gary Cameron / Reuters
Director James Comey is sworn in before testifying at a House Oversight and Government Reform Committee on the

Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ γνώριζε ότι ουσιαστικές πληροφορίες που σχετίζονταν με την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον ήταν κατασκευασμένες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σχολιάζει το CNN.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμούσε ότι στην περίπτωση που αυτό γινόταν γνωστό θα υποβάθμιζε τον χαρακτήρα της έρευνας, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράζουν πολλοί αξιωματούχοι που έχουν άποψη για την διαδικασία.

Ως συνέπεια, από τις συνθήκες διαμόρφωσης της κατάστασης ο Κόμεϊ έδρασε μονομερώς το προηγούμενο καλοκαίρι ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της έρευνας και χωρίς να έχει συμβουλευτεί την (τότε) υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Κόμεϊ καταλόγιζε στην Κλίντον “ουσιαστική αμέλεια” στην διαχείριση της ηλεκτρονικής της αλληλογραφίας, στη διάρκεια της θητεία της στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. Η συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει είχε προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και την άσκηση έντονης κριτικής τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι ενέργειες του Κόμεϊ που στηρίχτηκαν στην προσωπική του γνώση για την άσκηση οργανωμένης παραπληροφόρησης από τους Ρώσους, αποτελούν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία επηρέασε τις αποφάσεις που έλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στα ανώτατα επίπεδα εξουσίας, κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2016, σχολιάζει το CNN.

Η εφημερίδα “The Washington Post” έγραψε την Τετάρτη, ότι οι πληροφορίες αυτές, που διοχέτευσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, στερούνταν αξιοπιστίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν τώρα στο CNN ότι τόσο ο Κόμεϊ, όσο κι άλλα στελέχη του FBI, γνώριζαν από νωρίς ότι σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον ήταν κατασκευασμένες.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI Άντριου Μάκαμπι πήγε στο Καπιτώλιο την Πέμπτη προκειμένου ν' ανατρέψει την εντύπωση μελών του Κογκρέσου ότι το FBI “ξεγελάστηκε” από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση για το περιεχόμενο της συνάντησης μεταξύ του Μάκαμπι και μελών της αρμόδιας για τις μυστικές υπηρεσίες επιτροπής στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες που είχαν διοχετεύσει οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ως στόχο να δείξουν ότι η (τότε) υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λιντς είχε προχωρήσει σε συμβιβασμό αναφορικά με την έρευνα σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον. Οι ίδιες πληροφορίες περιέγραφαν ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ της (τότε) προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς κι ενός πολιτικού στελέχους που γνωστοποιούσε ότι η Λιντς θα διέκοπτε την έρευνα σε βάρος της Κλίντον.

Sponsored Post