Μέρκελ: Καλύτερα νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας

Μέρκελ: Καλύτερα νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας
German Chancellor Angela Merkel arrives prior to a parliamentary group meeting of the conservative CDU/CSU faction on November 20, 2017 in Berlin. Following more than a month of gruelling negotiations, the leader of the pro-business FDP, Christian Lindner, walked out of talks overnight, on November 19, 2017 saying there was no 'basis of trust' to forge a government with Merkel's conservative alliance CDU-CSU and the ecologist Greens. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL / ALTERNATIVE CROP (Phot
German Chancellor Angela Merkel arrives prior to a parliamentary group meeting of the conservative CDU/CSU faction on November 20, 2017 in Berlin. Following more than a month of gruelling negotiations, the leader of the pro-business FDP, Christian Lindner, walked out of talks overnight, on November 19, 2017 saying there was no 'basis of trust' to forge a government with Merkel's conservative alliance CDU-CSU and the ecologist Greens. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL / ALTERNATIVE CROP (Phot
JOHN MACDOUGALL via Getty Images

Μετά την αποτυχία Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Πρασίνων (Die Gruenen) και Φιλελευθέρων (FDP) να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα», η Μέρκελ αποκάλυψε τις προθέσεις της.

Και δήλωσε «πολύ επιφυλακτική» για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι νέες εκλογές θα ήταν προτιμότερες. Εξέφρασε την επιθυμία να είναι εκ νέου υποψήφια Καγκελάριος σε περίπτωση νέων εκλογών.

«Ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας πρέπει να γίνει αντικείμενο πολύ εντατικής σκέψης. Είμαι πολύ επιφυλακτική. Δεν είχα σχεδιάσει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Έτσι ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πιο δύσκολος από ό,τι θα θέλαμε, αλλά καθιστά εφικτή μια σταθερή φάση κατά την οποία θα μπορούσαμε να θέσουμε νέες κατευθύνσεις -το πώς, θα το αποφασίσει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος». Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε επίσης ότι «βρισκόμασταν στην τελική ευθεία» των διερευνητικών συνομιλιών για τον συνασπισμό «Τζαμάικα» και επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στους Φιλελεύθερους. «Σέβομαι φυσικά την απόφασή τους, όσο και αν λυπάμαι», είπε επίσης και ανέφερε ότι ήδη από το πρωί της Κυριακής υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για την αποχώρηση του FDP.

«Η συμφωνία φαινόταν εφικτή»

Σύμφωνα με την Μέρκελ, υπήρχε συμφωνία και σε πολλά ζητήματα που έθεσε το FDP, όπως ο φόρος αλληλεγγύης.

«Θα απαλλάσσαμε το 75% των πολιτών από τον φόρο», εξήγησε και ανέφερε ότι ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης που χώριζε τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) από τους Πράσινους, υπήρξε μεγάλη προσέγγιση. Σε αυτό το σημείο επαίνεσε τους Πράσινους, οι οποίοι, όπως είπε, σε πολλά θέματα κινήθηκαν προς την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης. Οικοδομήθηκε σχέση εμπιστοσύνης, κάτι που επίσης χρειάστηκε χρόνο, πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά το δικό της κόμμα και το CSU, υποστήριξε ότι μετακινήθηκαν σε πολλά θέματα - «κάναμε επαναστατικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά - και «επί της ουσίας (η συμφωνία) φαινόταν εφικτή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν νέες εκλογές ή αν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα προσκληθούν για μια ακόμη φορά σε διερευνητικές συνομιλίες για «μεγάλο συνασπισμό» ή ακόμη και αν θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, η Άνγκελα Μέρκελ παρέπεμψε στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και κατόπιν θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις. Σε αυτό το σημείο ήταν που δήλωσε «πολύ επιφυλακτική» για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσε τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά τον δρόμο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Δεν ήταν στον σχεδιασμό μου, αλλά τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Ο δρόμος των νέων εκλογών είναι ένας και ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας είναι για μια σταθερή χώρα ένας άλλος δρόμος, τον οποίο πρέπει να σκεφτεί κανείς πολύ προσεκτικά. Δεν θέλω απόψε να πω "ποτέ", αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική και πιστεύω ότι οι νέες εκλογές θα ήταν ο καλύτερος δρόμος», δήλωσε και, ερωτηθείσα αν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφια Καγκελάριος, απάντησε καταφατικά. «Πριν από έναν χρόνο ανακοίνωσα ότι θα είμαι υποψήφια για μια ακόμη θητεία. Θα ήταν αστείο αν μετά την αποχώρηση του FDP από τις διαπραγματεύσεις αποχωρούσα κι εγώ και δυο μήνες μετά τις εκλογές έλεγα στους ψηφοφόρους "αυτό δεν ισχύει πια"», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το SPD, η Καγκελάριος δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί για έναν νέο «μεγάλο» συνασπισμό, δήλωσε ωστόσο κατανόηση και σεβασμό για τις θέσεις του και κατέληξε λέγοντας ότι θα περιμένει την έκβαση των συνομιλιών του Προέδρου με τον Αρχηγό του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, είχε ζητήσει από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι αρχίζει κύκλο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα στην κάτω Βουλή, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) υπό τον Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε ότι και εκείνο προτιμά νέες εκλογές από έναν νέο μεγάλο συνασπισμό του ίδιου με την Κεντροδεξιά.

Το κεντρώο - κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το οποίο και αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κεντροδεξιά και τους Πράσινους, δημιουργώντας το αδιέξοδο, εμφανίστηκε πρόθυμο να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της Χριστιανικής Ένωσης, με ή χωρίς τους Πράσινους, χωρίς όμως να συμμετέχει το ίδιο.

Δημοφιλή