Δύο μουσουλμάνες αγοράζουν εσώρουχα στη Victoria Secret. «Βλέπετε» κάτι περίεργο; Στον Καναδά μαίνεται «μάχη»

Δύο μουσουλμάνες αγοράζουν εσώρουχα στη Victoria Secret. «Βλέπετε» κάτι περίεργο; Στον Καναδά μαίνεται «μάχη»
A traditionally-dressed Muslim woman walks past a poster for stylish arabic clothing in the city of Luxor, Nile Valley, Egypt. Wearing her veil and a long dress the lady observes the modesty demanded by her religion as opposed to the female on the poster, the Westernised style. (Photo by Richard Baker / In Pictures via Getty Images).
A traditionally-dressed Muslim woman walks past a poster for stylish arabic clothing in the city of Luxor, Nile Valley, Egypt. Wearing her veil and a long dress the lady observes the modesty demanded by her religion as opposed to the female on the poster, the Westernised style. (Photo by Richard Baker / In Pictures via Getty Images).
Richard Baker via Getty Images

Στην εποχή μας, που τα social media έχουν μια πρωτοφανή δύναμη και οι χρήστες αυτών απολαμβάνουν την ψευδ-αίσθηση (;) πως είναι συμμέτοχοι αυτής, ένα από τα μείζονα προβλήματα που παρατηρούνται είναι οι μαζικές, οργισμένες αντιδράσεις με επικριτικά σχόλια κατά οποιουδήποτε εκφράζεται με τρόπο που μπορεί να παρεκκλίνει έστω και ελάχιστα από το κοινά αποδεκτό ή ορθό (ή αυτό που πρέπει να θεωρείται ορθό). Μάλιστα δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που οι χρήστες των social media ανακαλύπτουν σε μια ανάρτηση κρυφά νοήματα και υπονοούμενα που συχνά δεν υπάρχουν καν και τότε εξαπολύουν την επίθεση τους. Πόσο παραγωγική είναι όμως τελικά αυτή η μορφή «αντίδρασης» και πόσο εξυπηρετεί το σκοπό τους;

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή ενός Καναδού δημοσιογράφου, δύο μουσουλμάνων γυναικών που πήγαν να αγοράσουν εσώρουχα και των χρηστών που έγιναν έξαλλοι...

Όλα ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα όταν ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Μichael Kane ο οποίος ζει και εργάζεται στο Τορόντο, παρατήρησε δύο μουσουλμάνες να εξέρχονται ενός καταστήματος πώλησης εσωρούχων. Για την ακρίβεια ένα κατάστημα της Victoria's Secret. Προφανώς η εικόνα του φάνηκε άξια να την μοιραστεί με τους ακόλουθους του στο Twitter και έγραψε: «Είμαι απλά ένας δημοσιογράφος: είδα δύο σεμνά ντυμένες γυναίκες με θρησκευτικό εξοπλισμό στο κεφάλι να βγαίνουν από το κατάστημα της Victoria's Secret στο εμπορικό κέντρο του Eaton».

Όπως ο ίδιος εξήγησε αργότερα το σχόλιο του είχε στόχο να τονίσει με θετικό τρόπο την διαφορετικότητα αλλά και πως επρόκειτο για μια καλοπροαίρετη παρατήρηση που εστιάζει στην πολυπλοκότητα της ζωής σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

Η παρατήρησή του αυτή όμως ήταν αρκετή για να δεχθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση μέσω των social media αλλά και κάποιων που έσπευσαν να σχολιάσουν το θέμα σε τηλεοπτικά πάνελ ή ραδιοφωνικές εκπομπές και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Σύμφωνα με τους επικριτές του, δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να αναφερθεί στο συγκεκριμένο περιστατικό με ανάρτηση το Twitter αφού είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να ψωνίζουν και οι μουσουλμάνες γυναίκες, όπως και η μη μουσουλμάνες εσώρουχα και φυσικά από όποιο κατάστημα επιθυμούν.

Μάλιστα πολλοί έκαναν αναρτήσεις κάνοντας την ίδια εισαγωγή με τον δημοσιογράφο («Είμαι απλά ένας δημοσιογράφος») και στη συνέχεια να αναφέρονται σε ένα καθημερινό, συνηθισμένο περιστατικό.

Πιο ψύχραιμη ήταν η αντιμετώπιση της δρ.Pamela Rutleedge η οποία ειδικεύεται στην ψυχολογία των media και μίλησε στο BBC Trending. Όπως εξήγησε η πρόθεση του δημοσιογράφου φαίνεται πως ήταν πράγματι αγνής πρόθεσης αν και όχι κάποιας ιδιαίτερης βαρύτητας σε ό,τι αφορά την ανάδειξη της ομορφιάς της πολυπολιτισμικότητας, όπως ο ίδιος υποστήριξε.

Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που η δρ. Rutlendge σχολίασε τους επικριτές του Kane από όσους εμφανίζονται να είναι πιο «ευαίσθητοι» σε αυτά τα θέματα από τον δημοσιογράφο (ή τουλάχιστον έτσι εμφανίζονται σε social media). Όπως εξήγησε αυτά το κύμα επικριτικών σχολίων ενέχει τον κίνδυνο να αποτρέψει στο μέλλον κάθε συζήτηση σχετικά με την διαφορετικότητα. «Το Twitter δεν ενισχύει την διαφορετικότητα αλλά αντιθέτως κάνει πολλούς ανθρώπους διστακτικούς στο ενδεχόμενο να προβούν (σ.σ. σε μια ανάρτηση που αφορά) ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα ή να εκφράσουν κάποιο συναίσθημα που μπορεί να κριθεί ως “λάθος”).

Ο δημοσιογράφος απάντησε σε κάποιους από τους επικριτές του τονίζοντας πως οι απόψεις τους είναι σεβαστές αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε πως κάποιοι αποδίδουν προθέσεις και κρυφά νοήματα στη δική του ανάρτηση αν και είναι μια παρατήρηση που δεν υποκρύπτει κάτι άλλο. «Παρατηρώ. Δεν κρίνω. Και προτείνουν στους ανθρώπους να μην κρίνουν».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή