ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2017 07:34 EEST | Updated 16/05/2017 07:34 EEST

Νέα μαζική εκκαθάριση στην Τουρκία. Συλλήψεις 85 υπαλλήλων υπουργείου σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα

Murad Sezer / Reuters
Turkish riot police is seen at the Taksim Square during the May Day in Istanbul, Turkey May 1, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 85 υπαλλήλων του υπουργείου Ενέργειας και Παιδείας σε έρευνα που στοχεύει στο δίκτυο ενός κληρικού με έδρα τις Η.Π.Α., τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk, την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Περίπου 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ως υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντά τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, σήμερα την Τρίτη, ζητά την έκδοση του Γκιουλέν.

Δεν υπήρχαν αμέσως λεπτομέρειες σχετικά με τα πιο πρόσφατα εντάλματα σύλληψης, τα οποία ήρθαν μετά τη φυλάκιση συντάκτη της εφημερίδας της αντιπολίτευσης, Cumhuriyet, εν αναμονή της δίκης για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Ο συντάκτης Ογκούτς Γκουβέν βρέθηκε στη φυλακή μαζί με άλλους δώδεκα δημοσιογράφους της Cumhuriyet, αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης έως 43 χρόνων, με την κατηγορία ότι ότι υποστήριζαν το δίκτυο του Γκιουλέν.

Οι μαζικές συλλήψεις υποστηρίχθηκαν αρχικά από πολλούς Τούρκους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, κατά την οποία στρατιώτες με πολεμικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν το κοινοβούλιο και χρησιμοποίησαν τανκς για να σκοτώσουν 240 άτομα.

Αλλά οι επικρίσεις άρχισαν να πληθαίνουν καθώς οι συλλήψεις διευρύνθηκαν, με τους συγγενείς πολλών από αυτούς που κρατούνται ή αποφυλακίζονται αρνούμενοι τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα να τους αποκαλούν θύματα μιας μαζικής εκκαθάρισης.

Συνολικά περίπου 150.000 άνθρωποι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, προσωπικό ασφαλείας και ακαδημαϊκοί, έχουν τεθεί σε αναστολή άσκησης καθηκόντων ή έχουν απολυθεί.