ΔΙΕΘΝΕΣ
17/11/2016 08:00 EET | Updated 17/11/2016 12:50 EET

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανησυχεί: Πιθανή η νίκη της Λεπέν. Η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί

JOHN MACDOUGALL via Getty Images
French Prime Minister Manuel Valls delivers his speech at economic forum organized by German newspaper Sueddeutsche Zeitung at the Hotel Adlon in Berlin on November 17, 2016.Valls says 'possible' Le Pen could win in 2017. / AFP / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης και μπορεί να εξασθενήσει, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια ενός ταξιδιού που πραγματοποιεί σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, προσθέτοντας πως τα ευρωπαϊκά σχέδια χρειάζονται μια νέα βάση που θα προσφέρουν από κοινού η Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Βαλς εκτίμησε επίσης ότι είναι «πιθανό» η Μαρίν Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία το 2017.

Σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Βαλς είπε ακόμη πως η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, περιλαμβανομένης και της μείωσης του εταιρικού φόρου, αλλά πρόσθεσε πως (και) η Γερμανία χρειάζεται να "επενδύσει περισσότερο" προκειμένου να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, εκτιμώντας πως «μια αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να συνίσταται μόνο στη μείωση των μισθών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

«Αν η Γερμανία περίμενε τη Γαλλία, η Γαλλία στο εξής περιμένει στη Γερμανία» στο θέμα αυτό, είπε.

Ο Βαλς υπογράμμισε ότι τα δύο κράτη, που επί δεκαετίες αποτέλεσαν τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν η ΕΕ, οφείλουν να συμβάλουν να αντιμετωπιστεί η κρίση των προσφύγων και μεταναστών, η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη, η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας και η τρομοκρατία.

Την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί τη σχέση της με την ΕΕ έπειτα από το Brexit, ελπίζοντας ότι θα περιορίσει τη μετανάστευση από τα κράτη της Ευρώπης αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα όσο περισσότερη πρόσβαση είναι δυνατό στην ενιαία αγορά, ο Βαλς τόνισε ότι πρέπει να εμποδιστεί το Λονδίνο να αποσπάσει μια επιλεκτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών.

«Αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν όλα τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης χωρίς τις δυσχέρειες, ανοίγουν ένα παράθυρο και για άλλους να εγκαταλείψουν την ΕΕ», τόνισε ο Βαλς.

Η μετανάστευση θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς λόγους που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, κι ο Βαλς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρυσι, πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της.

Κατά τον πρωθυπουργό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου στο ΗΒ και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ δείχνουν πόσο σημαντικό είναι οι πολιτικοί να ακούνε τους εξοργισμένους πολίτες, αλλά ότι οι πολιτικοί που φοβούνται να πάρουν αποφάσεις ανοίγουν την πόρτα στους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία υποδεικνύουν ότι η πρόεδρος του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), η Μαρίν Λεπέν, θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2017 στη χώρα αλλά θα χάσει στον δεύτερο.

Ωστόσο ο Βαλς τόνισε πως η νίκη του Τραμπ αύξησε τις πιθανότητες νίκης της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές: «Αυτό που άλλαξε στον κόσμο και στην Ευρώπη από την 8η Νοεμβρίου είναι πως πλέον είναι δυνατόν», έκρινε.