Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Ιράν. Ανακοινώσεις για άσυλο, μετανάστευση και αγορά εργασίας

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Ιράν. Ανακοινώσεις για άσυλο, μετανάστευση και αγορά εργασίας
French President Emmanuel Macron is seen before his first long live television interview on prime time at the Elysee Palace in Paris, France, October 15, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer
French President Emmanuel Macron is seen before his first long live television interview on prime time at the Elysee Palace in Paris, France, October 15, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer
Philippe Wojazer / Reuters

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε απόψε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιράν "την κατάλληλη στιγμή", επαναλαμβάνοντας τη "διαφωνία" του με τον Αμερικανό ηγέτη Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στο Ιράν από το 1976.

"Θα πάω, την κατάλληλη στιγμή, για να κάνω αυτόν τον απαιτητικό διάλογο με το Ιράν", απάντησε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση, όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να αναποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ "θέλει να σκληρύνει την κατάσταση με το Ιράν, αυτό δήλωσε την Παρασκευή. Εγώ του εξήγησα ότι κατά την άποψή μου αυτή είναι μια κακή μέθοδος", υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Ας δούμε το θέμα της (Βόρειας) Κορέας: διακόψαμε κάθε διαπραγμάτευση με την Κορέα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ξυπνήσαμε λίγα χρόνια μετά με μια Κορέα έτοιμη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", εξήγησε.

Ο Τραμπ αρνήθηκε την Παρασκευή να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν τηρεί την ιστορική συμφωνία του 2015 και έστειλε το θέμα στο Κογκρέσο που έχει το δικαίωμα να επιβάλει και πάλι κυρώσεις στην Τεχεράνη, αν το κρίνει σκόπιμο, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

"Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά αυτές δεν θα πρέπει να οδηγούν σε ακυρώσεις" των συμφωνιών, συνέχισε ο Μακρόν, αποκαλύπτοντας ότι έχει κάνει μια πρόταση στον Τραμπ για το Ιράν. "Του είπα: ας διεξάγουμε από κοινού έναν απαιτητικό διάλογο, ας συνεχίσουμε τον έλεγχο. Αλλά να είμαστε πολύ πιο απαιτητικοί με το Ιράν όσον αφορά τη βαλλιστική δραστηριότητά του, τους πυραύλους που εκτοξεύει, οι οποίοι δεν είναι πυρηνικοί, και όσον αφορά τη δράση του στην περιοχή".

Ο Μακρόν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, η οποία έχει αναλάβει να ελέγχει αν το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία.

Προωθείται νέος νόμος για τη μετανάστευση και το άσυλο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και διαπράττουν κάποιο αδίκημα "όποιο και αν είναι αυτό", θα απελαύνονται και υποσχέθηκε ότι θα φανεί "αδιάλλακτος" στο θέμα αυτό.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή στάθηκε ο θάνατος δύο νεαρών γυναικών στη Μασσαλία οι οποίες δέχτηκαν επίθεση από την έναν Τυνήσιο που είχε συλληφθεί δύο ημέρες νωρίτερα στη Λιόν αλλά στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος.

"Θα λάβουμε σκληρότερα μέτρα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Εγώ, ανακάλυψα όπως κι εσείς αυτήν την υπόθεση. Για αυτό θέλω να είμαι αδιάλλακτος στο θέμα αυτό. Όλες εκείνες και όλοι εκείνοι, οι παράτυποι αλλοδαποί, που διαπράττουν μια αξιόποινη πράξη, όποια κι αν είναι αυτή, θα απελαύνονται", είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο πρόεδρος είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι σχέσεις της Γαλλίας με τις χώρες προέλευσης των προσώπων αυτών "δεν είναι ικανοποιητικές" επειδή οι χώρες αυτές δεν δέχονται τον επαναπατρισμό τους. "Κατά συνέπεια, εδώ και πολλές εβδομάδες ζήτησα από τον υπουργό να συνάψει διμερείς συμφωνίες, το κάνει αυτήν την περίοδο, και να είναι πολύ πιο απαιτητικός σε αυτό το σημείο".

"Δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη", συνέχισε, ανακοινώνοντας ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα προωθηθεί ένας νέος νόμος αναφορικά με τη μετανάστευση και το άσυλο.

Σε δύο χρόνια θα φανούν τα αποτελέσματα από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι αναμένει ο αντίκτυπος από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να αρχίσει να γίνεται αισθητός σε ό,τι αφορά το ποσοστό της ανεργίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

"Η ανεργία επί του παρόντος μειώνεται. Θα δείτε τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται τώρα από την κυβέρνηση σε ενάμιση με δύο χρόνια" είπε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει την ανεργία από το 9,5% στο 7%.

Προκειμένου να μειωθεί η ανεργία, ο πρόεδρος επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εκπαιδευτούν οι άνεργοι. "Κάποιος έχει τριπλάσιες πιθανότητες να μείνει άνεργος όταν δεν έχει προσόντα. Επομένως, η πραγματική αλλαγή σε αυτό το θέμα, η πραγματική προστασία, δεν είναι απλώς να αποζημιώνουμε αυτόν που μένει άνεργος, κάτι που προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αλλά (...) κυρίως να τον επιμορφώνουμε", συνέχισε.

"Πρέπει να καταρτίζουμε περισσότερο τους ανέργους", επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι οι μακροχρόνια άνεργοι συχνά είναι "άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν την κατάρτιση που θα τους επέτρεπε" να βρουν δουλειά. Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει μέσα σε μια πενταετία περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιμόρφωση των νέων, των ανειδίκευτων και των μακροχρόνια ανέργων.

Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει από τον Μάιο. "Η εντολή μου είναι να ενεργήσω με αποφασιστικότητα ώστε στο τέλος κάθε Γαλλίδα και κάθε Γάλλος να έχει μια αξιοπρεπή ζωή. Αυτός είναι ο στόχος μου", είπε.

Απαντώντας σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι είναι "ο πρόεδρος των πλουσίων", διαβεβαίωσε ότι "σέβεται όλους τους συμπολίτες του". "Δεν πιστεύω στη γαλλική ζήλια απέναντι στους πλούσιους που συνίσταται στο να λέμε ότι αφού είναι πλούσιοι, ας τους φορολογήσουμε, θα τα πάμε καλύτερα", είπε όταν ρωτήθηκε για την κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης, ύψους 75%, που είχε επιβάλει στα υψηλά εισοδήματα ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ και την αντικατάστασή του από έναν φόρο ακίνητης περιουσίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο φόρος αυτός δεν έφερε τελικά πολλά χρήματα στο κράτος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή