ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2017 09:03 EEST | Updated 15/06/2017 09:03 EEST

Οι ιστορικοί αποκάλυψαν νέες πληροφορίες για το τι συνέβη με τις ομοφυλόφιλες κατά τη ναζιστική περίοδο

New York Times Co via Getty Images
June 1937: Young German women of the Hitler Youth Movement stand in line as they check their equipment at a vacation camp in the German Alps. They wear white tank-tops and shorts, and hold their hands behind their backs. (Photo by New York Times Co./Getty Images)

Ένας ερευνητής εξέτασε τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι ομοφυλόφιλες στο ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία - και τα ευρήματά του είναι μάλλον αναπάντεχα.

Ο Samuel Clowes Huneke, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξέτασε τέσσερα αρχεία της αστυνομίας από τη δεκαετία του 1940 που αφορούσαν στις παραβιάσεις των νόμων για τις σχέσεις του ιδίου φύλου - οι οποίες ποινικοποίησαν τις ομοφυλοφιλικές πράξεις μεταξύ ανδρών.

Η γερμανική αστυνομία διερεύνησε οχτώ γυναίκες ως μέρος τεσσάρων υποθέσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Αλλά καμία από τις γυναίκες δεν διώχτηκε για τις σχέσεις του ίδιου φύλου και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τιμωρήθηκαν.

Ο Huneke κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είχε μια «αναπάντεχη έλλειψη ενδιαφέροντος» όσον αφορά στην γυναικεία ομοφυλοφιλία.

Αναφερόμενος στoν τρόπο δράσης της αστυνομίας, είπε:

«Το γεγονός ότι ήταν τόσο επιεικείς στην παρακολούθηση κάθε λεπτομέρειας του νόμου σε αυτές τις περιπτώσεις - προτείνει ένα επίπεδο ανοχής»

Ο Huneke διαπίστωσε ότι πολλές ομοφυλόφιλες ζούσαν σε γενικές γραμμές κανονικά τη ζωή τους, μερικές μάλιστα για αρκετά χρόνια, προτού να καταγγείλει κανείς κάτι στην αστυνομία. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο πώς αντιλαμβανόταν το φύλο τότε:

«Το φύλο είναι ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο οι ομοφυλόφιλες δεν διώχθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Αλλά απλώς και μόνο επειδή υπήρχε ανοχή για την γυναικεία ομοφυλοφιλία δεν σημαίνει ότι επετράπη σε αυτές τις γυναίκες να έχουν αξιοζήλευτες ζωές».

Πηγή: Independent