ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2016 15:32 EET | Updated 16/11/2016 15:32 EET

«Πίθηκος με τακούνια»: Το ρατσιστικό post για τη Μισέλ Ομπάμα που προκάλεσε την παραίτηση μίας Αμερικανίδας δημάρχου

NurPhoto via Getty Images
U.S. first lady Michelle Obama delivers opening remarks during the final Joining Forces event in the East Room of the White House November 14, 2016 in Washington, DC. Obama hosted the event to celebrate the successes and share best practices so to continue the work of the Mayors Challenge to End Veteran Homelessness. (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)

Παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της η δήμαρχος Μπέβερλι Γουέιλινγκ της πόλης Κλέι της Δυτικής Βιρτζίνια μετά την αντίφαση στην οποία υπέπεσε για τα ρατσιστικά σχόλια που έκανε για την Μισέλ Ομπάμα, σύμφωνα με το BBC.

Η κα Γουέιλινγκ φέρεται πως παλαιότερα είχε επικροτήσει μια δημοσίευση στο Facebook η οποία αναφερόταν στο πρόσωπο της Μισέλ Ομπάμα με το χαρακτηρισμό «πίθηκος με τακούνια».

Αρχικά η πρώην δήμαρχος δήλωσε ότι η δημοσίευση της έφτιαξε τη μέρα, αλλά αργότερα είπε ότι αναφερόταν στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Μετά από το περιστατικό 170.000 άνθρωποι υπέγραψαν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν την παραίτηση της δημάρχου.

Η κα Γουέιλινγκ ήταν δήμαρχος της πόλης Κλέι η οποία έχει μόλις 491 κατοίκους και δεν έχει καθόλου Αφροαμερικανούς σύμφωνα με τον απολογισμό του 2010. Μάλιστα από τους 9.000 κατοίκους της κομητείας Clay το 98% είναι λευκοί.

Παρόλο που οι κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης είναι λίγοι η είδηση για τη ρατσιστική συμπεριφορά της δημάρχου διαδόθηκε πολύ γρήγορα.

Η πρώην πλέον δήμαρχος απέστειλε γραπτή απολογία προς τα ΜΜΕ στην οποία λέει ότι το σχόλιό της δεν είχε ρατσιστικό χαρακτήρα και ότι εκείνοι που την γνωρίζουν ξέρουν ότι ποτέ δεν θα έλεγε κάτι ρατσιστικό για κάποιον.

Αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί και νωρίτερα τον Οκτώβριο όταν μία εκπαιδευτικός αποκάλεσε τη Μισέλ Ομπάμα «γορίλα» και απολύθηκε.