Στην Κίνα ο Μεγάλος Αδελφός δεν παρακολουθεί μόνο την κάθε κίνηση των πολιτών. Πουλάει και ό,τι δεδομένο καταγράφει

Στην Κίνα ο Μεγάλος Αδελφός δεν παρακολουθεί μόνο την κάθε κίνηση των πολιτών. Πουλάει και ό,τι καταγράφει
People take videos of a flag-raising ceremony during smog at Tiananmen Square after a red alert was issued for heavy air pollution in Beijing, China, December 20, 2016. REUTERS/Jason Lee
People take videos of a flag-raising ceremony during smog at Tiananmen Square after a red alert was issued for heavy air pollution in Beijing, China, December 20, 2016. REUTERS/Jason Lee
Jason Lee / Reuters

Φανταστείτε μια κοινωνία όπου ο Μεγάλος Αδελφός καταγράφει την κάθε σας κίνηση. Που πηγαίνετε, σε ποια ξενοδοχεία μένετε, ποιο σπίτι νοικιάζετε, τις τραπεζικές σας συναλλαγές. Και φανταστείτε ότι δεν μένει μόνο σε αυτό. Πουλάει αυτά τα δεδομένα σε όποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει.

Δυστοπία; Σίγουρα. Και σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, αυτή η τρομακτική κοινωνία παίρνει σάρκα και οστά στην Κίνα.

Όπως τονίζεται, όχι μόνο οι κινεζικές αρχές συλλέγουν πληροφορίες προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών τους, αλλά αυτά τα στοιχεία διατίθενται πλέον προς πώληση.

Σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας Southern Metropolis Daily, που μεταφράστηκε από το SupChina την Τετάρτη, πολλές προσωπικές πληροφορίες πολιτών μπορούν να αγοραστούν ελεύθερα από οποιονδήποτε, έναντι πολύ λογικών τιμών.

Για 700 γιεν, ή 100 δολάρια, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μπορούσαν να βρουν πάρα πολλές πληροφορίες για κάποιον συνάδελφό τους -συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας των ξενοδοχείων στα οποία είχαν μείνει, τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες είχαν ταξιδέψει, τα Internet cafes που είχαν επισκεφθεί, ποιες χώρες είχαν επισκεφθεί, τα διαμερίσματα που νοίκιαζαν και τα ακίνητα που κατείχαν. Το μόνο που χρειαζόντουσαν ήταν τον αριθμό της ταυτότητά τους.

Μπορούσαν επίσης να αγοράσουν την ακριβή τοποθεσία κάποιου συναδέλφου τους, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, ή να αγοράσουν στοιχεία για τις τραπεζικές τους συναλλαγές και τις μετακινήσεις τους. Ακόμη και με ποιόν έμειναν στο ξενοδοχείο που πήγαν διακοπές.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος του SupChina ήταν «Εξαργυρώνοντας την δυστοπία» και η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Μεγάλος Αδελφός του Τζωρτζ Όργουελ.

Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα για tracking services που διαφημίζονται ίντερνετ πλατφόρμες στην Κίνα. Κάποιες μπορεί να δίνουν ψεύτικα δεδομένα, ωστόσο άλλες έχουν ξεκάθαρα πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν η αστυνομία της Κίνας και στις βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης, αλλά και σε τράπεζες και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως αν΄'εφερε στο κείμενο του SupChina ο David Bandurski, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα αυτά είτε πωλούνται από την ίδια την αστυνομία, είτε έχουν χακαριστεί και πωλούνται από τρίτους.

Στο δημοσίευμά της, η Washington Post υπενθυμίζει και το σχέδιο της Κίνας να συγκεντρώνει τα δεδομένα των πολιτών και να ισχύει ένα σκορ για τον καθένα βάσει της κοινωνικής τους συμπεριφοράς. Τι είναι αυτό; Ένα σχέδιο όπου θα εξετάζεται όλη η δραστηριότητα των πολιτών που είναι διαθέσιμα online και θα μετράται πόσο αξιόπιστος είναι ο κάθε πολίτης. Και βάσει του σκορ, θα κρίνεται αν θα μπορεί να πάρει από δάνειο μέχρι εάν θα μπορεί να στείλει τα παιδιά του σε ένα καλό σχολείο, ή ακόμη και αν θα μπορέσει να κλείσει τραπέζι σε ένα καλό εστιατόριο. Ο στόχος είναι να έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο αυτό μέχρι το 2020.

Και πλέον το σχέδιο αυτό δείχνει πιο κοντά παρά ποτέ.

Σύμφωνα με NPR η Σαγκάη έχει ήδη ενεργοποιήσει την δική της εκδοχή του social credit system, που το ονομάζουν Happy Shanghai. Αυτό λειτουργεί βάσει ενός app στο κινητό, που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο. Ο κάθε πολίτης κάνει sign στην εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τον αριθμό της ταυτότητάς του. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα software για ταυτοποίηση προσώπου και βρίσκει τα δεδομένα που έχει συλλέξει η κυβέρνηση. Και 24 ώρες μετά μαθαίνουν το public credit σκορ τους -πολύ καλό, καλό ή κακό.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο NPR, συλλέγονται μέχρι και έως 3.000 είδη πληροφοριών από σχεδόν 100 κυβερνητικούς φορείς. Ένα καλό σκορ μπορεί να προσφέρει δώρα όπως έκπτωση σε αεροπορικά εισιτήρια, αλλά ένα κακό σκορ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στην έκδοση ενός δανείου.

Δημοφιλή