ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2017 03:18 EET | Updated 13/02/2017 03:21 EET

Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ μετά την νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

JUNG YEON-JE via Getty Images
A man watches the news showing file footage of North Korean leader Kim Jong-Un at a railway station in Seoul on February 12, 2017.North Korea fired a ballistic missile on February 12 in an apparent provocation to test the response from new US President Donald Trump, the South Korean defence ministry said. / AFP / JUNG Yeon-Je (Photo credit should read JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την Κυριακή, επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας έως μακράς ακτίνας δράσης. Με την ανακοίνωση αυτή, η Πιονγιάνγκ υπονοεί περαιτέρω εξέλιξη του πυραυλικού της προγράμματος, παραβιάζοντας το πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής χθες και πρόκειται για την πρώτη πρόκληση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας από την ανάληψη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Την εκτόξευση αυτή, επέβλεψε ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε ήταν τύπου Pukguksong-2. Πρόκειται για νέο τύπου πυραύλου με στρατηγικά χαρακτηριστικά, ο οποίος έχει την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αλλά και η Νότια Κορέα ζητούν την άμεση διεξαγωγή διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, ενώ το αναφερόμενο όργανο του ΟΗΕ, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας αυτοκινούμενης έκδοσης βαλλιστικού πυραύλου, μεσαίας ακτίνας δράσης (IRBM), αξιοποιώντας την τεχνολογία για την εκτόξευση πυραύλων από υποβρύχια (SLBM).

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στη Σεούλ, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε χθες, ήταν πύραυλος στερεού καυσίμου (IRBM) η ανάπτυξη του οποίου στηρίχτηκε στην τεχνολογία πυραυλικών εκτοξεύσεων από υποβρύχια (SLBM).

Ο πύραυλος που ήταν τύπου Pukguksong-2 διένυσε τροχιά 500 χιλιομέτρων, πριν εκραγεί στον αέρα και σε ύψος 550 χιλιομέτρων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)