ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2017 17:41 EEST | Updated 05/07/2017 17:44 EEST

Η σκοτεινή πλευρά της Ταϊλάνδης. Το μυστικό πίσω από τους μυστηριώδεις θανάτους τουριστών στο Κoh Tao

Harnnarong via Getty Images
Landscape view of beach in nangyuan island

Η Ταϊλάνδη αποτελεί έναν εξωτικό, ονειρικό προορισμό. Όσοι την έχουν επισκεφθεί δηλώνουν γοητευμένοι και όσοι δεν είχαν αυτή την τύχη μάλλον θα επιχειρούσαν ένα ταξίδι εάν οι συνθήκες τους το επέτρεπαν.

Μια γυναίκα όμως, η Elaine Dickinson, η οποία έχει ζήσει αρκετά χρόνια στη χώρα (Land of Smiles όπως συχνά αποκαλείται) μοιράζεται με τους αναγνώστες του Independent κάποιες αποκαλύψεις για την πιο σκοτεινή πλευρά αυτού του παραδείσου. Οι αποκαλύψεις της αφορούν κυρίως ένα από τα πιο δημοφιλή για τους τουρίστες νησιά της Ταϊλάνδης, το Koh Tao αλλά και άλλες περιοχές ή νησιά της χώρας. Η ίδια μάλιστα καταλήγει να συμβουλεύει φίλους και συγγενείς- και τώρα και τους αναγνώστες της- ένα πράγμα: μην πάτε στο Koh Tao. Μάλιστα, αποφάσισε να αποκλείσει κάθε αναφορά στο συγκεκριμένο νησί από τα ταξιδιωτικά της άρθρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2014 της ζητήθηκε να συγκεντρώσει δηλώσεις κατοίκων του Kah Tao σχετικά με την άγρια δολοφονία των νεαρών Βρετανών τουριστών Hannah Witheridge και David Miller. Κανείς όμως δεν δεχόταν να της μιλήσει επωνύμως γιατί όπως της είπαν φοβούνταν για τη ζωή τους. Ανεπίσημα όμως της είπαν πως το νησί «διοικείται» από μια πανίσχυρη οικογένεια μαφιόζων που πουλά προστασία, ελέγχει την τοπική αστυνομία ενώ τα μέλη της έφταναν ακόμη και στο σημείο να καίνε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις όσων αντιδρούσαν.

Στην υπόθεση της δολοφονίας των δύο νεαρών η αστυνομία που κατηγορήθηκε ανοιχτά για ανικανότητα (;) παρουσίασε ως αποδιοπομπαίους τράγους δύο Βιρμανούς μετανάστες εργάτες οι οποίοι σήμερα περιμένουν να εκτελεστούν. Ωστόσο όλοι στο νησί γνωρίζουν πως δεν είναι αυτοί οι δολοφόνοι.

Η υπόθεση όμως έφερε στην επιφάνεια και άλλους ύποπτους θανάτους όπως του Nick Pearson, επίσης Βρετανού (η αστυνομία είπε πως έπεσε από έναν γκρεμό και πνίγηκε) και του Γάλλου τουρίστα Dimitri Povse που βρέθηκε κρεμασμένος με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα.

Πρόσφατα εντοπίστηκε και το πτώμα μιας ακόμη τουρίστριας, της Elise Dallemange, που είναι η έβδομη backpacker που έχασε τη ζωή της υπό πολύ ύποπτες συνθήκες.

Βέβαια, όπως τονίζει, αυτοί οι πολύ σοβαροί κίνδυνοι για τους ταξιδιώτες δεν εντοπίζονται μόνο στο συγκεκριμένο νησί αλλά αρκετούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπως σε Phuket, Koh Samui, Phi Phi που επίσης διοικούνται από πανίσχυρες οικογένειες μαφίας που ελέγχουν από του πλανόδιους πωλητές ανανά έως τα κυκλώματα πορνείας, truffiking ενώ έχουν με προφανώς μη νόμιμους τρόπους δικαιώματα μεγάλων εκτάσεων. Σύμφωνα με έναν διευθυντή ξενοδοχείο στο Phuket δεν θα μπορούσαν να χτίσουν την μονάδα εάν δεν πλήρωναν τη μαφία.

Μέλη της μαφίας είναι επίσης οδηγοί ταξί, που χρεώνουν ακόμη και 10 φορές πάνω απ' ό,τι συνάδελφοί τους στην Bangkok, χειριστές jet ski που τρομοκρατούν τουρίστες να τους πληρώσουν για ανύπαρκτες ζημιές (μην αφήνετε ποτέ το διαβατήριό σας ως εγγύηση) ενώ φυσικά και οι αστυνομικοί ελέγχονται από τη μαφία οπότε, όπως αναφέρει η συντάκτρια, ακόμη και εάν ζητήσετε βοήθεια μάλλον δεν θα την έχετε.

Οι δε βίαιες επιθέσεις σε γυναίκες είναι συχνές και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος για σεξουαλικές επιθέσεις. Μάλιστα το Foreign Office προειδοποιεί για αυτές τις άνευ προκλήσεως επιθέσεις οι οποίες σημειώνονται κυρίως κατά τα πάρτι που γίνονται κάθε μήνα την ημέρα της πανσελήνου. Υπάρχουν όμως και προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, για επιτήδειους που ρίχνουν ναρκωτικά στα ποτά τουριστών – ανδρών και γυναικών – με στόχο τον βιασμό των θυμάτων.

«Έτσι μετά από τρία χρόνια που έζησα Ταϊλάνδη θα έλεγα ότι είναι ασφαλές να τη επισκεφθεί κανείς; Σε γενικές γραμμές ναι. Αλλά δεν πρόκειται για να σας χρυσώσω το χάπι. Θα πρέπει να λάβετε μέτρα προστασίας όταν επισκέπτεστε τη χώρα. Κάνετε την έρευνά σας, αποφύγετε τις δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, μην υψώνετε ποτέ τη φωνή σας σε ένα Ταϊλανδό (όταν αισθάνονται πως προσβάλλονται μπορούν να γίνουν βίαιοι) και φροντίστε να έχετε πλήρη ταξιδιωτική ασφάλιση. Και προς το παρόν αποφύγετε τον Koh Tao», καταλήγει η Elaine Dickinson.

Sponsored Post