Το συναίσθημα ανατριχίλας που νιώθετε όταν κάποιος τρίβει τα νύχια του σε πίνακα έχει το δικό του όνομα

Το συναίσθημα ανατριχίλας που νιώθετε όταν κάποιος τρίβει τα νύχια του σε πίνακα έχει το δικό του όνομα
Long nail on chalkboard, selective focus.
Long nail on chalkboard, selective focus.
cagan via Getty Images

Ανατριχιάζετε όταν κάποιος τρίβει τα νύχια του σε έναν μαυροπίνακα; Δεν είστε οι μόνοι.

Και μπορεί τα τελευταία είκοσι χρόνια οι πίνακες κιμωλίας να έχουν αντικατασταθεί από τους πίνακες μαρκαδόρων αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι παρόμοιοι εκνευριστικοί ήχοι όπως το μαχαίρι που «τρίζει» πάνω στο πιάτο. Η αυτόματη αντίδραση ανατριχίλας που έχουν μερικοί άνθρωποι όταν ακούν τέτοιους ήχους έχει το δικό της όνομα και λέγεται: «Grima».

Η συγκεκριμένη λέξη προέρχεται από το λεξιλόγιο των Ισπανών και οι ψυχολόγοι προτείνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται πλέον για να περιγράφει ένα ιδιαίτερο συναίσθημα.

Η Δρ. Inge Schweiger Gallo, μία ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, αντλώντας έμπνευση από τη δική της εμπειρία «Grima» διεξήγαγε μία έρευνα προκειμένου να ανακαλύψει πώς αντιδρούν και άλλοι άνθρωποι απέναντι σε αυτούς τους εκνευριστικούς θορύβους και τις ανατριχιαστικές υφές.

«Από όσο μπορώ να θυμηθώ δυσκολευόμουν να αγγίξω αφρώδη ελαστικά», ανέφερε στο New Scientist. «Κάθε φορά που έπρεπε να το χρησιμοποιήσω, όπως σε διάφορες συσκευασίες για παράδειγμα, ζητούσα από κάποιον άλλον να το αγγίξει αντί για εμένα.

Τα ευρήματα της έρευνάς της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychology, και κατέδειξαν ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, το οποίο διαφέρει από το συναίσθημα ανατριχίλας και το οποίο προκαλεί στους ανθρώπους μία ξεχωριστή συναισθηματική αντίδραση. Αυτό το συναίσθημα στα ισπανικά ονομάζεται «Grima» και γι' αυτό δεν υπάρχει αντίστοιχη αγγλική λέξη.

Η μελέτη ξεκίνησε ζητώντας από τους ισπανόφωνους να περιγράφουν τι ακριβώς σημαίνει το «Grima» και τι ακριβώς νιώθουν κάθε φορά που αυτό αναγείρεται. Οι λέξεις που χρησιμοποίησαν για το περιγράψουν ήταν ως επί το πλείστον «δυσάρεστο», «ρίγος», «απώθηση» η οποία ακολουθείται μετά από συγκεκριμένο είδος ήχου και αφής.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντας να βαθμολογήσουν το συναίσθημα «Grima» σε σχέση με το κοινό συναίσθημα αηδίας. Η πλειοψηφία βαθμολόγησε το «Grima» ως πιο δυσάρεστο συναίσθημα.

Μετά από επαναλαμβανόμενα πειράματα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που «Grima» προκαλεί μία παρόμοια «απάντηση» με το κοινό συναίσθημα αηδίας, η συγκίνηση που προκαλεί θα πρέπει να θεωρείται ξεχωριστή καθώς ενεργοποιεί μία διαφορετική φυσιολογική αντίδραση η οποία μπορεί να κατασταλεί από την επιλογή του εκάστοτε ατόμου.

Δημοφιλή