Σε άλλο επίπεδο η κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας μετά και την αυθαίρετη κράτηση Γερμανού ακτιβιστή

Σε άλλο επίπεδο η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου μετά και την αυθαίρετη κράτηση Γερμανού ακτιβιστή
German Chancellor Angela Merkel greets Turkey's President Recep Tayyip Erdogan at the beginning of the G20 summit in Hamburg, Germany, July 7, 2017. REUTERS/Bernd Von Jutrczenka/POOL
German Chancellor Angela Merkel greets Turkey's President Recep Tayyip Erdogan at the beginning of the G20 summit in Hamburg, Germany, July 7, 2017. REUTERS/Bernd Von Jutrczenka/POOL
POOL New / Reuters

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση των τουρκικών αρχών να συνεχιστεί η κράτηση του Γερμανού ακτιβιστή Πέτερ Στόιτνερ χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτα αδικαιολόγητη» κι υποστηρίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την αποφυλάκισή του.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης προέβη στις δηλώσεις αυτές, που δεν ήταν προγραμματισμένες, σε μια τελετή προς τιμή Γερμανών αθλητών, τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή προκαλεί τη «μέγιστη ανησυχία». «Είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι αυτή η σύλληψη είναι απόλυτα αδικαιολόγητη. Εμείς, ως γερμανική κυβέρνηση, την καταδικάζουμε. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε εκείνον και όλους όσοι συνελήφθησαν» σημείωσε.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, σε κάθε επίπεδο, να διασφαλίσει την απελευθέρωσή τους» συμπλήρωσε η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε επίσης ότι αυτή η σύλληψη αυτή αποτελεί άλλη μια υπόθεση «όπου αθώοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα γρανάζια του δικαστικού συστήματος και καταλήγουν στη φυλακή».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt η κυβέρνηση του Βερολίνου προτίθεται να στηρίξει και την προσφυγή του φυλακισμένου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ- ανταποκριτή της Die Welt- στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο. Στη προσφυγή του δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι εδώ και πέντε μήνες βρίσκεται στη φυλακή χωρίς κατηγορητήριο και εδώ και 140 ημέρες σε απομόνωση. Η αντιμετώπιση αυτή συνιστά, σύμφωνα με την προσφυγή του Ντενίζ Γιουτζέλ, παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την άποψή του συμμερίζεται η Καγκελαρία αφού ο υπουργός Πέτερ Aλτμάιερ μιλώντας στην εφημερίδα δηλώνει πως η κατάσταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με ένα κράτους δικαίου. Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, καλεί την τουρκική δικαιοσύνη να καταθέσει επιτέλους ένα κατηγορητήριο. «Μέχρι τώρα ακούμε μόνο εκ των προτέρων καταδίκες, οι οποίες στοχεύουν στη δυσφήμηση του Ντενίζ Γιουτζέλ ως τρομοκράτη», δηλώνει κ. Μάας στην εφημερίδα και σύμφωνα με τα όσα αναδημοσιεύει η Deutsche Welle στην ελληνική ηλεκτρονική έκδοση.

«Όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, το Βερολίνο θα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δική του γνωμοδότηση για να στηρίξει την προσφυγή Γιουτζέλ. Πρόκειται για μια παρέμβαση που σπάνια γίνεται. Τελευταία φορά το Βερολίνο το έκανε στην περίπτωση Γερμανού που είχε καταδικαστεί το 1986 στις ΗΠΑ για ανθρωποκτονία».

H αυθαίρετη κράτηση του Γιουτζέλ ήταν και η αφορμή για την άνευ προηγούμενου επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας που κορυφώθηκε με την απαγόρευση μελών της κυβέρνησης και του ίδιου του Ερντογάν να απευθύνουν ομιλίες σε Τούρκους που ζουν στη Γερμανία ενώ ακολούθησε η μίνι-κρίση με τη βάση στο Ικόνιο και την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Δημοφιλή