ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2017 07:11 EET | Updated 23/02/2017 07:12 EET

Υπέρ του περιορισμού των αποδοχών κορυφαίων μάνατζερ οι βαυαροί σύμμαχοι της Μέρκελ

Nikada via Getty Images
Business Man blurred in motion

Οι συντηρητικοί βαυαροί σύμμαχοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έδειξαν σήμερα ότι θέλουν να τεθούν όρια στις αποδοχές των κορυφαίων μάνατζερ πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέθεσαν σχετικό νομοσχέδιο.

Το SPD, το οποίο καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, θέλει να αποθαρρύνει τις εταιρείες να προσφέρουν πακέτα υψηλών αποδοχών στους κορυφαίους μάνατζερ θέτοντας ανώτατα όρια στις φοροαπαλλαγές τις οποίες μπορούν να έχουν οι εταιρείες χαρακτηρίζοντας τις αποδοχές αυτές εταιρικά έξοδα.

«Δεν είναι αποδεκτό για τους πολίτες και δεν είναι επίσης αρμόζον σε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς οι μάνατζερ να κερδίζουν τα εκατονταπλάσια απ' όσα κερδίζει ο μέσος εργαζόμενος στην ίδια εταιρεία», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Passauer Neue Presse η Γκέρντα Χάσελφελντ, υψηλόβαθμό στέλεχος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU).

Η ίδια πρόσθεσε πως οι συντηρητικοί δεν έχουν λάβει ακόμη αντίγραφο της πρότασης νόμου του SPD, αλλά πρόσθεσε: «Όταν το λάβουμε, θα ερευνήσουμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τις υπερβολικές αποδοχές. Περισσότερη διαφάνεια ή περιορισμός των φοροαπαλλαγών είναι προσεγγίσεις που αξίζει να συζητηθούν».

Το SPD θέλει να περιορίσει στα 500.000 ευρώ ετησίως την φοροαπαλλαγή για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας εισηγμένης εταιρείας.

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων μεγάλων εταιρειών μπορούν να κερδίζουν πολύ περισσότερα σε μισθό και επιδόματα, αλλά πληρωμές πάνω από το επίπεδο αυτό -που θεωρούνται τώρα επιχειρηματικές δαπάνες και εξαιρούνται από τη φορολογία- θα κοστίζουν στην εταιρεία περισσότερα σε φόρους, επειδή δεν θα μπορούν να παραγράφονται.

Το SPD, που είναι ο ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, θα καταθέσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο μόνο εφόσον συμφωνήσουν σ' αυτό και οι συντηρητικοί.