ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/06/2017 03:52 EEST | Updated 19/06/2017 03:52 EEST

Το σενάριο της μακράς απαγωγής εξετάζει η ΕΛΑΣ στην υπόθεση του επιχειρηματία Λεμπιδάκη

eurokinissi

Ύστερα από 80 εφιαλτικές ημέρες η οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να ανακοινώσει ότι για 53 ολόκληρα 24ωρα δεν είχε κανένα σημάδι ζωής για τον άνθρωπό της.

Οι απαγωγείς, οι οποίοι «χτύπησαν» στις 30 Μαρτίου 2017, ζήτησαν αρχικά –περίπου στις 10 Απριλίου- από την οικογένεια 100 εκατομμύρια ευρώ, υποχώρησαν μετά από διαπραγματεύσεις περίπου στα 40-50 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια αρνήθηκαν να κάνουν άλλες σημαντικές υποχωρήσεις, παρά το αντικειμενικό πρόβλημα εκταμίευσης μετρητών λόγω των capital controls.

Οι δράστες έδειξαν από την αρχή ότι δεν βιάζονται και ότι επιζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στην Ελλάδα (82 ημέρες). Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή και ότι οι δράστες με τη στάση τους δείχνουν ότι είχαν οργανωθεί από πριν για το σενάριο μακράς απαγωγής, γνωρίζοντας ότι το ιλιγγιώδες ποσό που ζητάνε ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κρήτη παραμένει ολιγομελές κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα.

Οι επικοινωνίες με την οικογένεια γίνονταν μέσω sms από «πακιστανικά» τηλέφωνα (κινητά δηλωμένα σε ανθρώπους-«φαντάσματα») μίας χρήσης. Οι απαγωγείς έστελναν ένα μήνυμα και στη συνέχεια κατέστρεφαν τη συσκευή. Αρμόδιες πηγές τους περιγράφουν ως «διαβασμένους» και αποφασισμένους να μην επαναλάβουν λάθη που είχαν κάνει άλλοι απαγωγείς στο παρελθόν αφήνοντας πίσω τους ίχνη.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια της οικογένειας να διαπιστώσει ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ζωντανός ζητήθηκε τον Απρίλιο από τους δράστες ένα σημάδι ζωής. Αυτό δόθηκε με βίντεο στις 25 Απριλίου όταν σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την οικία της οικογένειας αφέθηκε ένα usb που περιείχε βίντεο με το θύμα και αναφορά σε θέμα επικαιρότητας, προκειμένου η οικογένεια να είναι σίγουρη ότι το υλικό δεν τραβήχτηκε σε παρελθόντα χρόνο. Αξιόπιστες πηγές προσθέτουν ότι ο επιχειρηματίας έλεγε στους ανθρώπους του να συνεργαστούν με τους δράστες για να λήξει η ομηρία.

Πέρασαν λίγες ημέρες και υπήρξε μία ακόμα επικοινωνία με sms –και πάλι από «πακιστανικό» τηλέφωνο μίας χρήσης- στο οποίο έγραφαν ξανά το ποσό που ζητούν για να φύγει ζωντανός από τα χέρια τους ο επιχειρηματίας. Το μήνυμα αυτό ήταν και το τελευταίο που έλαβε η οικογένεια. Ακολούθησαν πολλές εβδομάδες αγωνίας και απόγνωσης για την κρητική οικογένεια που πάντα φρόντιζε να διατηρεί χαμηλό προφίλ και να μην προκαλεί. Τα όρια της ψυχικής αντοχής τους εξαντλήθηκαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα κατάφεραν να συγκεντρώσουν μετά από υπερπροσπάθειες ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ξεπερνώντας σημαντικά εμπόδια (κανόνες των capital control, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κτλ). Στη λιτή ανακοίνωσή του περασμένου Σαββάτου αναφέρουν: «Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης».