ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/11/2016 02:11 EET | Updated 15/11/2016 04:46 EET

Η Αθήνα στα... μπλε

Eurokinissi

Ίσως τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ποτέ σε επίσκεψη αρχηγού κράτους στη χώρα μας ενεργοποιούνται από σήμερα (Τρίτη) στην Αθήνα, για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η ελίτ των Αμερικανών πρακτόρων και το σύνολο των νευραλγικών υπηρεσιών ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου η διήμερη επίσκεψη του Ομπάμα να μη διαταραχθεί από κανένα απρόοπτο συμβάν. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται ο υπερσύγχρονος αμερικάνικος ηλεκτρονικός εξοπλισμός που δημιουργεί ηλεκτρονική «ομπρέλα» ασφαλείας γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τα τελευταία 24ωρα ο σχεδιασμός των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώθηκε στην αποφυγή τυχόν ακτιβιστικών ενεργειών σε βάρος της αυτοκινητοπομπής του Μπάρακ Ομπάμα. Τα μέτρα ασφαλείας κατά τις μετακινήσεις του είναι τέτοια που θεωρείται σχεδόν απίθανο οποιοσδήποτε με κακόβουλο κίνητρο να μπορέσει να πλησιάσει.

Το ξενοδοχείο διαμονής του Ομπάμα (πιθανόν ο «Αστέρας Βουλιαγμένης»), όπως και η Ακρόπολη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο, έχουν ήδη «αποστειρωθεί» από Έλληνες και Αμερικανούς πράκτορες.

Η διαμονή του Αμερικανού προέδρου στον Αστέρα Βουλιαγμένης, αν τελικά επιλεγεί το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, μεγαλώνει τις αποστάσεις κίνησης του Μπάρακ Ομπάμα, γεγονός που θα επιφέρει και τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία.

Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας στις μετακινήσεις του Αμερικανού προέδρου είναι το γεγονός πως κάθε σημείο από το οποίο θα περνάει η αυτοκινητοπομπή θα έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών. Επίσης, ο κάθε δρόμος θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την διέλευση του προέδρου.

Ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας

Στις μετακινήσεις θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων, ενώ στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ επιτηρώντας την διέλευση και τις ύποπτες κινήσεις ατόμων. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μεταφοράς προς το ξενοδοχείο, προβλέπεται το κλείσιμο της λεωφόρου Συγγρού για χρονικό διάστημα ακόμη και τριών ωρών πριν περάσει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Επισημαίνεται ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός από σήμερα έως το μεσημέρι της Τετάρτης, ημέρα αποχώρησης του Αμερικανού προέδρου.

Στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών έχουν λάβει εντολές για εντατικούς ελέγχους ακόμη και σε φρεάτια των δρόμων που θα περάσει η αυτοκινητοπομπή και απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων και «ύποπτων» σταθμευμένων οχημάτων.

Οι εντολές που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς που θα συμμετάσχουν στα μέτρα είναι η αυξημένη επαγρύπνηση, χωρίς να υπάρξει ούτε στιγμή αδράνειας ή ανευθυνότητας που μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν θέσει σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που έχει τη δυνατότητα κατάρριψης απειλητικών drones, εντοπισμού εναέριων απειλών, ασφαλών συνομιλιών του προέδρου και ανίχνευσης ύποπτων επικοινωνιών από τα σημεία διέλευσης.

Για την τυχόν αποτροπή των εναέριων απειλών θα χρησιμοποιηθούν επίσης τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., και αυτό του αμερικανικού Στρατού που έφθασε την περασμένη Παρασκευή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας γι’ αυτό τον σκοπό.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Την απαγόρευση συγκεντρώσεων και πορειών αποφάσισε χθες ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, κ. Χρήστος Δραγασάκης, σε διάφορες περιοχές της Αττικής από τις οποίες θα περάσει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, από τις 6.00 πρωί της Τρίτης μέχρι τις 15.00 της Τετάρτης απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις στο Δήμο Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία πιθανότατα θα διαμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης, από τις 6 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 24.00 της ίδιας ημέρας απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου των Αθηνών (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Πλάκα και ένα μεγάλο κομμάτι του Κολωνακίου και των Εξαρχείων).

Το διήμερο της επίσκεψης τέλος δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε συγκέντρωση στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λεωφόρος Συγγρού, λεωφόρος Ποσειδώνος και Λάμπρου Κατσώνη. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται και το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου πιθανότατα θα παραστεί ο κ. Ομπάμα.

Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα και αύριο οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ακρόπολη και Συγγρού-Φιξ, κατά τη διάρκεια διέλευσης της προεδρικής αυτοκινητοπομπής.

Κλείνουν σταθμοί του Μετρό

Με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα, σήμερα Τρίτη από τις 10.20 έως και τις 11.20 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του μετρό από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Επίσης, αύριο από τις 12.00 το μεσημέρι κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού-Φιξ».

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι παραπάνω σταθμοί θα ανοίξουν κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Sponsored Post