ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/08/2017 08:38 EEST | Updated 16/08/2017 11:09 EEST

Στο μικροσκόπιο κολώνα της ΔΕΗ για τη φωτιά στον Κάλαμο. Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες

eurokinissi

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής έχει μπει περιοχή στον Κάλαμο, όπου βρίσκεται δίστηλο της ΔΕΗ, στην προσπάθεια να εντοπιστεί η αιτία που προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά στην ανατολική Αττική.

Αυτό που ερευνάται σοβαρά είναι το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να ξέσπασε από το συγκεκριμένο δίστηλο της ΔΕΗ, από το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να έπεσαν πυρακτωμένα τμήματα αλουμινένιων αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Στο μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχουν φτάσει στα όριά τους από την καταπόνηση με την Πυροσβεστική να έχει στη διάθεσή της κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες έξι καναντέρ.

Οι συνεχείς βλάβες έχουν ως αποτέλεσμα από τα 11 «γερασμένα» καναντέρ CL 215 του Π.Σ. να έχουν απομείνει επιχειρησιακά διαθέσιμα τα τέσσερα (και αυτά όχι όλες τις ώρες της ημέρας) και από τα εφτά καναντέρ CL 415 δύο. Οι πιλότοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά τα αεροσκάφη δεν τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Ενδεικτικό είναι ότι τη Δευτέρα σηκώθηκαν από τη βάση της Ανδραβίδας δύο καναντέρ με προορισμό το μέτωπο της Ηλείας αλλά όταν απογειώθηκαν αμέσως διαπίστωσαν βλάβες με αποτέλεσμα να προσγειωθούν και πάλι. Ουσιαστικά δηλαδή είναι ετοιμοπόλεμα έξι από τα 18 καναντέρ.

Στις πυρκαγιές στον Κάλαμο, στο Βαρνάβα και στο Καπανδρίτι, όπως και στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία, στη μάχη έχουν πέσει -εκτός από τα καναντέρ- τρία ελικόπτερα Ericson, τρία Σινούκ, τα αεροσκάφη Pezetel, ενώ από τις 11 Αυγούστου στη μάχη πέσανε τα πέντε μισθωμένα μεσαίου τύπου ελικόπτερα «Καμόφ».

Στο μέτωπο της Αττικής καταγράφηκε χθες η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών με 86 υδροφόρα οχήματα του Π.Σ., 42 μισθωμένα υδροφόρα οχήματα από Δήμο και Περιφέρεια, 15 σκαπτικά μηχανήματα και έξι ερπυστριοφόρα οχήματα του Στρατού.

Sponsored Post