Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το υπουργείο Υποδομών για τις φήμες για επικείμενο σεισμό στη Λέσβο

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το υπουργείο Υποδομών για τις φήμες για επικείμενο σεισμό στη Λέσβο
Eurokinissi

Φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό που τροφοδότησαν οι δηλώσεις σεισμολόγων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για κάτι τέτοιο έβγαλαν σήμερα το μεσημέρι στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα κατοίκους του Πλωμαρίου, των χωριών της Γέρας και άλλων περιοχών του νησιού. Η από στόμα σε στόμα μεταδιδόμενη φημολογία αλλά και η ανακοίνωση από μεγάφωνο τοπικής κοινότητας επικείμενου σεισμού στο διάστημα 3 με 5 το απόγευμα προκάλεσαν πανικό. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από το σεισμό που όχι μόνο είχε προβλεφθεί αλλά είχε προσδιοριστεί και η ώρα που θα γινόταν.

Το σύνολο των παραπάνω πληροφορήθηκε το υπουργείο Υποδομών που ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκειμένου να μπει ένα φρένο στις φήμες που βλάπτουν την τοπική κοινωνία. Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης το Συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας αλλά και ο Δήμος Λέσβου.

Αναλυτικότερα τη συνδρομή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ζήτησε με επιστολή του το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να σταματήσει η αναμετάδοση πληροφοριών περί επικείμενου ισχυρού σεισμού στη Λέσβο. «…η Πολιτεία, παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή στενά την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς ενημέρωσής της (Εθνικό Αστεροσκοπείο κ.λ.π.), λαμβάνει εξαρχής όλα τα απαιτούμενα μέτρα με σκοπό την ασφάλεια των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, την εφαρμογή της πολιτικής προστασίας, της εκτίμησης και αποκατάστασης των ζημιών και την κατά το δυνατό άμεση επαναφορά της ομαλότητας της καθημερινότητας της ζωής στις πληγείσες περιοχές», αναφέρεται στην επιστολή.

«Δυστυχώς, εν μέσω της κρισιμότητας της κατάστασης αυτής, άτομα επικαλούμενα την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις, που παρεμποδίζουν σοβαρά το ανωτέρω έργο της και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. Μετά ταύτα, σας γνωρίζουμε όλα τα ανωτέρω και παρακαλούμε να προβείτε στα εκ νόμου προβλεπόμενα, προκειμένου η Πολιτεία ανεμπόδιστα να επιτελέσει το έργο της» τονίζεται στην επιστολή προς την κ. Δημητρίου

Ο Δήμος Λέσβου με ανακοίνωση του διέψευσε τις φήμες ενώ τονίζοντας μάλιστα ότι επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά όσων πανικοβάλλουν τον κόσμο αδικαιολόγητα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου αναφέρει: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η φημολογία περί επικείμενου σεισμού τις επόμενες ώρες στο νησί μας διαψεύδεται κατηγορηματικά από το αρμόδιο υπουργείο, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Οι αρμόδιες αρχές και ο Δήμος Λέσβου, επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος και δεν θα διστάσουν να κινηθούν νομικά εναντίον οποιουδήποτε προβαίνει σε διασπορά ψευδών ειδήσεων και δημιουργεί πανικό στους πολίτες και βλάπτει τον τόπο μας.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να μην υιοθετούν ανεύθυνες φημολογίες και αν επιθυμούν οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα να απευθύνονται στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο τηλ. 2251350280, στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών».

Ανάλογη και η ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας που συνεδρίασε σήμερα.

«…Πρόκειται για διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναιτιολόγητου πανικού στους πολίτες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνεται σημασία στις φημολογίες, όπως άλλωστε τονίστηκε και στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι θεσμοθετημένοι επιστημονικοί φορείς της χώρας παρακολουθούν συστηματικά και αδιάλειπτα την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και ενημερώνουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας δια μέσου της Επιστημονικής Επιτροπής Βραχυπρόθεσμης Εκτίμησης της Σεισμικής Δραστηριότητας του ΟΑΣΠ» αναφέρει.

Στον αντίποδα της φημολογίας ο γεωλόγος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Νίκος Ζούρος ο οποίος από την πρώτη στιγμή είναι καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, σχολιάζοντας την φημολογία των ημερών υποστήριξε: «Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δυνατότητα πρόβλεψης σεισμού πολύ περισσότερο μάλιστα, πρόβλεψης συγκεκριμένης ώρας. Ακόμη και αν συμβεί σεισμός μέσα σε αυτές τις ώρες θα είναι καθαρή σύμπτωση. Το κόστος από τη διασπορά αυτών των φημών για την τοπική κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις του ίδιου του σεισμού».

Δημοφιλή