Μετασεισμοί, ισοπεδωμένα κτίρια, ερειπωμένα χωριά και αγωνία. Η επόμενη μέρα του μεγάλου σεισμού στη Λέσβο

Μετασεισμοί, ισοπεδωμένα κτίρια, ερειπωμένα χωριά και αγωνία. Η επόμενη μέρα του μεγάλου σεισμού στη Λέσβο
A man walks past a damaged building at the village of Vrissa on the Greek island of Lesbos, Greece, after a strong earthquake shook the eastern Aegean, June 12, 2017. REUTERS/Giorgos Moutafis
A man walks past a damaged building at the village of Vrissa on the Greek island of Lesbos, Greece, after a strong earthquake shook the eastern Aegean, June 12, 2017. REUTERS/Giorgos Moutafis
Giorgos Moutafis / Reuters

Την πρώτη δύσκολη νύχτα μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέρασαν ευτυχώς χωρίς άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς οι κάτοικοι της Λέσβου. Ωστόσο ο θάνατος της 43χρονης γυναίκας που καταπλακώθηκε στα ερείπια σπιτιού στα Βρίσα, η αναγκαστική εκκένωση του χωριού, οι τραυματίες και η μετασεισμική δραστηριότητα δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να ηρεμήσουν.

Όπως φαίνεται η σεισμική δραστηριότητα μετά τον σεισμό το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού είναι συνεχής ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη και δονήσεις της τάξεως των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας. Κάτοικοι, αρχές και σεισμολόγοι παραμένουν σε επαγρύπνηση μέχρι να κλείσει ένα 48ωρο από τον αρχικό σεισμό. Πάντως σύμφωνα με τους σεισμολόγους η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Στο μεταξύ στο νησί έχει μεταβεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και αρμόδιοι μηχανικοί των Διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών, αλλά και από τον Οργανισμό Κτιριακών Υποδομών. Στη Λέσβο φτάνει σήμερα Τρίτη και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών. Πρωταρχικός στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα τα σχολικά κτίρια προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο πολύκεντρο του Πολιχνίτου πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη για την αποτίμηση της όλης κατάστασης και την παραπέρα αντιμετώπιση της ενώ σημειώνεται πως η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Άνθρωποι και ερείπια

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο χωριό η Βρίσα όπου και έχασε τη ζωή της η 43χρονη γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών ενώ από το ίδιο χωριό κατάγονται και αρκετοί από τους 15 τραυματίες – ευτυχώς μόνο δύο παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού.

Οι δε οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα στα νότια του νησιού, ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες - μνημεία της πόλης και της υπαίθρου, είναι ο απολογισμός του σεισμού.

Ειδικότερα το χωριό Βρίσα έχει καταστραφεί αφού περίπου το 80% των σπιτιών - χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερεπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν.

Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή