Πέθανε μέσα στη φυλακή ο Παύλος Ψωμιάδης. Εξέτιε ποινή 22 ετών για το σκάνδαλο με την ΑΣΠΙΣ

Πέθανε μέσα στη φυλακή ο Παύλος Ψωμιάδης. Εξέτιε ποινή 22 ετών για το σκάνδαλο με την ΑΣΠΙΣ
Eurokinissi

Ο επιχειρηματίας, πρώην μεγαλομέτοχος του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια Παύλος Ψωμιάδης, απεβίωσε σήμερα το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, σε ηλικία 78 ετών από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των φυλακών.

Είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Ασπίς» σε κάθειρξη 22 ετών, ενώ είχε κατηγορηθεί για εξαπάτηση 37.000 Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ήταν κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2010.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται πως ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού «βρέθηκε σήμερα (Δευτέρα) το πρωί νεκρός και μεταφέρθηκε, συνοδεία ιατρού, στο νοσοκομείο κρατουμένων όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα». Κρατείτο μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή ενώ όπως επιπροσθέτως αναφέρεται «τις τελευταίες ημέρες δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε ζήτησε οποιαδήποτε ιατρική συνδρομή, ή μεταφορά σε νοσοκομείο». Τέλος, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομία, Ιατροδικαστική υπηρεσία) και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία διερεύνησης του θανάτου».

Ποιος ήταν ο Π.Ψωμιάδης

Ο Π.Ψωμιάδης, γεννήθηκε το 1939, γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια ποντιακή καταγωγής και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Πήγε σε νυχτερινό γυμνάσιο και εργαζόταν ως κλητήρας. Αργότα κατάφερε να φοιτήσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώ ξεκίνησε να εργάζεται ως εμπορικός αντιπρόσωπος. Το 1967 πιάνει δουλειά ως ασφαλιστής στην Αmerican Life και λίγο αργότερα στην Ιnteramerican. Τελικά το 1977 πηγαίνει στην ΑΣΠΙΣ Πρόνοια όταν ιδιοκτήτης ήταν ο πρωτοπόρος του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα Αλέξανδρος Ταμπουράς. Το 1987 ο Παύλος Ψωμιάδης εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια.

Τη δεκαετία του 1990 αγοράζει μικρότερες εταιρείες και συγχωνεύσει την εταιρεία Ηλιος, θα βάλει την ΑΣΠΙΣ στο Χρηματιστήριο και, βάσει των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν θα ξεκινήσει και η απάτη σε βάρος των ασφαλισμένων ενώ τότε θα κυκλοφορήσουν και τα διαβόητα πια Αspis Βonds.

Η δαιδαλώδης υπόθεση της AΣΠΙΣ «έσκασε» το 2009 και άνοιξε μια τρυπα 1 δισ. ευρώ ενώ βύθισε σε οργή και απελπισία 37.000 πολίτες που είχαν εμπιστευτεί στην εταιρεία τις οικονομίες τους και υπολόγιζαν στις ασφάλειες που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο Ψωμιάδης και οι συγκατηγορούμενοι του είχαν συστήσει επί μία δεκαετία (2001-2010) εγκληματική οργάνωση η οποία προέβη σε αξιόποινες πράξεις σε βάρος 17 εταιρειών του ομίλου. Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν για απάτη, υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πλαστογραφία ενώ ο Παύλος Ψωμιάδης περιγράφεται ως το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα πίσω από τις συνολικά 80 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν εικονικές. Οι διαδρομές των χρημάτων- εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ- που άλλαζαν χέρια, εταιρείες, τράπεζες ήταν φυσικά πολύ δύσκολο να τις ακολουθήσουν οι διωκτικές αρχές ωστόσο για τις αρχές όλα συνηγορούν πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις επενδύσεις των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ οι οποίες έκαναν...φτερά.

Προσπάθειες να μην αποκαλυφθεί το σκάνδαλο έγιναν πολλές αλλά πλέον η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι εποπτικές αρχές απαίτησαν τον Σεπτέμβριο του 2009, να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι δείκτες φερεγγυότητας. Το μόνο που έγινε όμως ήταν να «σκάσει το κανόνι της ΑΣΠΙΣ» ενώ τα ποσά ήταν τόσο μεγάλα που ούτε οι μεταφορές κεφαλαίων από τη μία θυγατρική σε άλλη δεν μπορούσαν να τα καλύψουν. Η ΕΠΕΙΑ έβαλε λουκέτο στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union ΑΕΓΑ και General Τrust ΑΕΓΑ, για να αποκαλυφθεί μια τρύπα άνω των 400 εκατ. ευρώ. 700 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι με συνταξιοδοτικά και άλλα προγράμματα ζωής υπέστησαν το απόλυτο σοκ.

Τον Απρίλιο του 2012 ο Ψωμιάδης συλλαμβάνεται για την πλαστή εγγυητική επιταγή των περίπου 550 εκατ. ευρώ που προσκόμισε το 2009 στην ΕΠΕΙΑ ενώ στη φυλακή οδηγήθηκαν επίσης η σύζυγός του Μάρω, ο γιος του Ντάνος και η κόρη του Ολγα, οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση της εξαπάτησης των ομολογιούχων επενδυτών της Aspis Capital αν και αργότερα αποφυλακίστηκαν αφού όμως συμφώνησαν να παραχωρήσουν όλα τα ακίνητά τους για να αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι της Ασπίς.

Δημοφιλή