Αφισοπόλεμος στην αθηναϊκή Ριβιέρα: Γιατί πάλι η παραλιακή λεωφόρος έχει γεμίσει με αφίσες αγνώστων;

Αφισοπόλεμος στην αθηναϊκή Ριβιέρα: Γιατί πάλι η παραλιακή λεωφόρος έχει γεμίσει με αφίσες αγνώστων;

Η παραλιακή λεωφόρος της Αθήνας, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, από το ύψος της Αλίμου και σε όλο το τμήμα της εντός των ορίων του Δήμου Ελληνικού μέχρι την πλατεία της Γλυφάδας, έχει «τιγκάρει» ξανά κυρίως από αφίσες κέντρων διασκέδασης, αλλά και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Στο Ελληνικό, κατά μήκος του παλιού αεροδρομίου και των αθλητικών εγκαταστάσεων, στη διαχωριστική νησίδα διεξάγεται ένας πραγματικός «αφισοπόλεμος». Όσο προχωράμε προς τη Γλυφάδα, το χαρτομάνι εξακολουθεί κάπως σποραδικότερα, ακόμα όμως και σε περιοχές κατοικίας και έντονης εμπορικής δραστηριότητας, όπως η πλατεία και πέριξ.

Η Huffington Post Greece απεικόνισε στο φωτογραφικό φακό την ακαλαίσθητη πραγματικότητα στην λεωφόρο που διασχίζει την «αθηναϊκή Ριβιέρα». Και φυσικά δεν είναι μόνο ζήτημα καλαισθησίας η αφισοκόλληση σε δημόσιους χώρους, πόσω μάλλον σε δρόμους ταχείς κυκλοφορίας, όπου η απόσπαση της προσοχής του οδηγού ή η μειωμένη ορατότητα μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, ενώ η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι δεδομένη. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που η αφισοκόλληση σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται ρητά από τον νόμο 2946/2001 «περί υπαίθριας διαφήμισης», που αντιμετωπίζεται ως φθορά (δημόσιας) ιδιοκτησίας.

Καταγράφουμε τις απαντήσεις του δημάρχου Γλυφάδας κ. Γιώργου Παπανικολάου και του γενικού διευθυντή Έργων, Υποδομών και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής.

Εμείς περιοριζόμαστε να σημειώσουμε πως ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων που μαστίζει την ελληνική Πολιτεία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος τόσο στην αποποίηση των ευθυνών όσο και στον παράνομο πλουτισμό (με τζάμπα διαφήμιση) σε βάρος του δημόσιου χώρου και συμφέροντος.

«Τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν της λεωφόρου εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, ενώ για τη διαχωριστική νησίδα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Η ευθύνη λοιπόν, τυπικά είναι της Περιφέρειας αλλά επειδή κάποιες φορές υπάρχει πλημμέλεια στη συντήρηση, παρεμβαίνουμε σαν Δήμος. Ο πολίτης δεν ξέρει ότι είναι ευθύνη της Περιφέρειας και κατηγορεί εμάς. Προσπαθούμε να κατεβάζουμε συνεχώς τις αφίσες με συνεργεία και γερανοφόρο όχημα γιατί συνήθως είναι ψηλά τοποθετημένες. Όμως, επανέρχονται... Αυτό σημαίνει χαμένες εργατοώρες, άρα και κόστος για τους δημότες που προκαλείται από μια παράνομη δραστηριότητα. Επανειλημμένως έχουμε επιβάλλει πρόστιμα γιατί το θεωρούμε σημαντικό ζήτημα τόσο για την οδική ασφάλεια όσο και για την αισθητική της πόλης μας. Κάντε ρεπορτάζ σε λίγες μέρες και θα δείτε ότι θα έχουν κατέβει, αλλά πιθανώς να έχουν βάλει άλλες, παρακαλώ ελέγξτε το».

Ο Στράτος Παγωτέλης, γενικός διευθυντής έργων, υποδομών και αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής αποδέχεται ότι, όντως, στις νησίδες είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας η πάγια συντήρησή τους, η φροντίδα του πρασίνου και ο καθαρισμός τους από τα σκουπίδια.

Τι είναι όμως σκουπίδι στην Ελλάδα;

Ποια είναι η ορθή απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν η αφίσα ενός μπουζουξίδικου στη μέση του δρόμου συνιστά «ρύπο»;

«Οι αφίσες εμπίπτουν στις διατάξεις των διαφημιστικών πινακίδων- αυτές αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων», λέει ο κ. Παγωτέλης.

«Η αφίσα δεν είναι διαφημιστική πινακίδα αλλά αποτελεί μια πιο πρόχειρη μορφή διαφήμισης. Μόνο όσες πέσουν κάτω θεωρούνται ρύποι και αυτές τις απομακρύνουμε μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια όταν, καθαρίζουμε τις νησίδες».

Αφισοπόλεμος στην αθηναϊκή Ριβιέρα

Δημοφιλή