ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/05/2017 15:02 EEST | Updated 27/05/2017 15:02 EEST

Καταδικάστηκε ο γυναικολόγος που ξέχασε το κεφάλι εμβρύου στην κοιλιά 32χρονης

The Washington Post via Getty Images
McALLEN, TEXAS - February 26, 2016: G.N., 22, is thirteen weeks pregnant and waiting for her appointment to have an abortion at Whole Woman's Health of McAllen next week. G.N. lives with her boyfriend, but does not feel ready to have a child. Whole Woman's Health of McAllen clinic remains open after HB2, a 2013 Texas law that requires abortion clinics in Texas to be ambulatory surgical centers, went into effect because of a temporary ruling that it may reopen until the Supreme Court can examine the original case. HB2 also requires that doctors have admitting privileges at a hospital within 30 miles of the abortion clinic. The U.S. Supreme Court will hear oral arguments on March 26 in the case of Whole Woman's Health v. Cole which will challenge the constitutionality of the law. Ilana Panich-Linsman for the Washington Post

Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, σε διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και σε απομάκρυνση από την εργασία του για ένα έτος, καταδικάστηκε χθες, Παρασκευή, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, γυναικολόγος ο οποίο κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για πρόκληση βαριάς βλάβης στην υγεία νοσηλευόμενης και για παράβαση καθήκοντος, που φέρεται ότι τελέστηκε κατά το χρονικό διάστημα από 30-6-2009 έως 6-7-2009.

Την ενοχή του κατηγορούμενου πρότεινε στην αγόρευσή της στο δικαστήριο και η εισαγγελέας της έδρας.

Σύμφωνα με την «Δημοκρατική» γυναίκα από την Κάλυμνο, ηλικίας 32 ετών, είχε καταγγείλει ότι τελέστηκαν σε βάρος της τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σωματικής βλάβης, όταν ο καταγγελλόμενος προχώρησε σε έκτρωση του εμβρύου που κυοφορούσε. Ο ίδιος φέρεται να αμέλησε να αφαιρέσει το κεφάλι του 4 μηνών εμβρύου από την κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια καισαρικής επέμβασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η γυναίκα κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν σε άμβλωση λόγω προβλημάτων ενώ συνάδελφος του ιατρού είχε συστήσει η διαδικασία να γίνει με τη λήψη σχετικής φαρμακευτικής αγωγής καθώς η 32χρονη διένυε τον 4ο μήνα εγκυμοσύνης.

Η γυναίκα υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις από τον ιατρό στο νησί της Κω. Ωστόσο, κατά την τρίτη εγχείρηση σε νοσοκομείο της Αττικής αφαιρέθηκε το κεφάλι του εμβρύου και η μήτρα της 32χρονης, η οποία πλέον κινδύνευε με σηψαιμία

Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου είχε διαπιστώσει την τρώση της μήτρας της γυναίκας, είχε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης και ότι είχε ενημερώσει προφορικά τον σύζυγο ότι είχε μείνει στο εσωτερικό της μήτρας το κεφάλι του εμβρύου. Στη συνέχεια, ζήτησε και πήρε την άδεια του να προχωρήσει σε τομή για την αφαίρεση των υπολειμμάτων της άμβλωσης. Ωστόσο, σημειώνεται ότι γυναίκα, που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στο ίδιο νοσοκομείο, κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου, συνάδελφος της είχε δείξει κάποιο μόρφωμα στον σύζυγο για να τον ενημερώσει ότι είχε αφαιρεθεί το κεφάλι. Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του τόνισε ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικό.

Μετά και τη δεύτερη εγχείρηση και αφού δεν είχε βελτιωθεί η υγεία της αποφασίστηκε η διακομιδή της στην Αθήνα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης φέρονται να αναγνωρίζουν ότι υπήρξε επιπλοκή αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν την εξέθεσε σε κίνδυνο αλλά συνέδραμε όπως μπορούσε καθώς το κεφάλι του εμβρύου είχε κολλήσει σε σημείο κοντά στα νεφρά της που καλύπτεται από αγγεία και η αφαίρεση του στο ακριτικό νοσοκομείο ήταν ανέφικτη καθώς δεν υπήρχε αγγειολόγος.

Σε πόρισμα ελέγχου που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας καταλογίστηκαν βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες στον ιατρό.

Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής παρέστη ο δικηγόρος κ. Δ. Καρδούλιας και ως υπεράσπισης οι δικηγόροι κκ Γ. Χαρίτος και Βάνα Περή.

Πηγή: dimokratiki.gr