Μάχη με τη φωτιά για τέταρτο 24ωρο στα Κύθηρα

Μάχη με τη φωτιά για τέταρτο 24ωρο στα Κύθηρα

Για τέταρτο 24ωρο κατακαίει το νησί των Κυθήρων η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε την Παρασκευή στις Πιτσινιάδες Μυλοποτάμου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι στιγμής έχει κάψει περισσότερα από 20.000 στρέμματα πρασίνου.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Tο μεγάλο πύρινο μέτωπο βρίσκεται πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ενώ όπως τόνισε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, αυτή την ώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Το έργο των ανδρών της Πυροσβεστικής δυστυχώς δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν.

Δύσκολη νύχτα

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για μια ακόμα νύχτα και χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Παρά δε τις μεγάλες προσπάθειες των ειδικών, υπήρξαν πολλά παράπονα για ολιγωρία που επέτρεψε την επέκταση των πύρινων μετώπων ενώ υπάρχουν και παράπονα για κακό συντονισμό.

Το απόγευμα της Κυριακής εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο. Το γεγονός που συνεχίζει να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των δυνατών ανέμων, καθώς και η πυκνή καύσιμη ύλη, είπε χθες μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα-Στήριξη από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Το Σάββατο, ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ κατήγγειλε ότι υπήρξε πρόβλημα με την διαχείριση των εναέριων μέσων τονίζοντας ότι «παρακαλάμε να έρθουν». Ο κ. Χαρχαλάκης απέδωσε την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο ότι «χάθηκε πάρα πολύς χρόνος στην αεροπυρόσβεση».

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική διευκρίνισε «Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους»,

Την ίδια στιγμή, o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στα Κύθηρα ο Βαγγέλης Αποστόλου

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στο νησί η πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνάντηση τα θέματα άμεσης προτεραιότητας που συζητήθηκαν είναι:

1.Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.

2.Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.

3.Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.

4.Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

5.Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.

6.Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς στα Κύθηρα. Με επικεφαλής την Πυροσβεστική, πρώτο μέλημα όλων όσοι δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρή μάχη με τη φωτιά είναι ο έλεγχος και η κατάσβεσή της» δήλωσε ο κ. Αποστόλου και σημείωσε: «Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, το είδος της βλάστησης και της εναλλαγής της φοράς των ανέμων. Πιστεύουμε ότι τόσο με τις πεζοποπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις όσο με την έλευση και πάλι των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων το ξημέρωμα της Δευτέρας, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επισημαίνεται, αναφορικά για τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων γεωργοκτηνοτρόφων του νησιού.

Επιπλέον, ανέλαβε να έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, ώστε να κηρυχθούν ως αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις στα Κύθηρα και να πραγματοποιηθούν, σε σύντομο διάστημα, οι απαραίτητες εργασίες (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κ.ά) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης των δασών.

Φωτιά στα Κύθηρα

Δημοφιλή