ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο
Eurokinissi

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, η πώληση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία του Δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος που (ύστερα από την αποτίμηση της εταιρίας που προηγήθηκε) ορίστηκε σε 295.608.000 ευρώ.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, όπως ενημερώθηκε σήμερα η συνέλευση, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Απομένει η μεταβίβαση του 24% των μετοχών στην Κινεζική State Grid που είχε αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό που προηγήθηκε καθώς και η εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο.

Στο τέλος της διαδικασίας το Δημόσιο θα ελέγχει το 51 % των μετοχών του Διαχειριστή.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, τόνισε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ, παρά την πολύπλοκη δομή της συναλλαγής, όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, έγινε σε χρόνο - ρεκόρ, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις του μνημονίου δεν είναι γραμμένες στην πέτρα και εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συντονισμός με το υπουργείο προκειμένου τα θέματα αυτά να τεθούν στη διαπραγμάτευση.

«Έχουμε κάνει συζητήσεις με το υπουργείο και η κάθε πλευρά θα κάνει εκείνα που της αναλογούν», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική στη λιανική ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι η λύση αυτή εξασφαλίζει πιο ομαλό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σε σχέση με τιε δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που εφαρμόζονται τώρα. Όπως είπε, ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρίας θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο -Ιούλιο και στα κίνητρα που θα δοθούν προκειμένου η πρόταση να είναι ελκυστική για τους ιδιώτες θα είναι η εγγύηση για 2-3 χρόνια της τιμής πώλησης της ενέργειας, σε σχέση με την τιμή χονδρικής της ενέργειας.

Για το «καλάθι» των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα διαμορφωθεί με επιχειρηματικά και οικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη προφανώς και την απομένουσα διάρκεια ζωής των μονάδων. Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να πουληθούν μονάδες από διαφορετικούς σταθμούς καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν λειτουργικό.

Παράλληλα, η ΔΕΗ επιμένει στην πρόταση για συμπράξεις με ιδιώτες στην αναβάθμιση ή δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, κάτι που απορρέει από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και από τη συμφωνία με τους εταίρους.

Επιμένει επίσης στο σχέδιο για κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας από Κοινοπραξία με την κινεζική CMEC, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον η 1η μονάδα του σταθμού δεν περιληφθεί στις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Διαφορετικά, τόνισε αναφερόμενος και στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα, είναι προφανές ότι θα γίνει διαγωνισμός. Προϋπόθεση για το project Μελίτη είναι επίσης να επιλυθεί η εκκρεμότητα για το ορυχείο της Βεύης που θα τροφοδοτεί και τις δυο μονάδες.

Σημειώνεται ότι γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης αλλαγές στο καταστατικό της ΔΕΗ με τις οποίες μεταξύ άλλων οι δραστηριότητες της ΔΕΗ επεκτείνονται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας πελατών της.

Αντίθετα ύστερα από εισήγηση του εκπροσώπου του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ (ελέγχουν από κοινού το 51% της ΔΕΗ) αναβλήθηκε για τις 12 Ιουνίου η λήψη απόφασης για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της ΔΕΗ από τη ΛΑΡΚΟ.

Δημοφιλή