Η «μάχη» των εργασιακών: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι πιθανές υποχωρήσεις

Η «μάχη» των εργασιακών: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι πιθανές υποχωρήσεις
Eurokinissi

Η μεταρρύθμιση στα εργασιακά, αλλά και οι εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού, βρίσκονται μεταξύ των φλεγόντων ζητημάτων στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων των θεσμών με την κυβέρνηση, που αρχίζει τη Δευτέρα, αποσκοπώντας στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα αναμένονται οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ οι πρώτες συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς προορίζονται την Τρίτη- σηματοδοτώντας το «ντεμπούτο» της Έφης Αχτσιόγλου ως υπουργού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σημειώνεται πως η υπουργός, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ, δήλωσε πως βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και η διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων όσον αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

«Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας» είπε η κ Αχτσιόγλου, «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία όπως επισήμανε χαίρει κοινής αποδοχής, και τόνισε πως η γραμμή άμυνας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για τις ομαδικές απολύσεις, είπε πως μόνο το ΔΝΤ ζητά αύξηση του ορίου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από μια σειρά από κανόνες που αποτυπώνουν δικαιώματα και αρχές και υπάρχουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα είναι εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία επί της ρήτρας της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είπε και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.

Για τον κατώτατο μισθό υπενθύμισε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για προσδιορισμό του από εθνική συλλογική σύμβαση, προσθέτοντας πως βάσει της συμφωνίας μετά το τέλος του προγράμματος θα πρέπει να καθορίζεται από νομοθετική ρύθμιση, αρμοδιότητα η οποία πρέπει να επιστρέψει στη γενική συλλογική σύμβαση. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει τεθεί θέμα τριετιών και πως οι δανειστές δεν θέτουν ζήτημα ύψους του κατώτατου μισθού, συμπληρώνοντας πως τίθεται θέμα από την ελληνική πλευρά ως προς τον τρόπο διαμόρφωσής του.

Όσον αφορά στο lockout, εκτίμησε πως δεν πρόκειται να μπει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι, καθώς δεν αναγνωρίζεται ως χρήσιμο εργαλείο, ενώ για τον συνδικαλιστικό νόμο η ελληνική πλευρά προτείνει εξορθολογισμό του σημερινού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία.

Όσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, η κ. Αχτσιόγλου τη χαρακτήρισε αναγκαία για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Σημειώνεται πως, μιλώντας στο «Έθνος», η υπουργός τόνισε πως «το Ασφαλιστικό αποτελούσε προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, έχει κλείσει και δεν ξανασυζητείται. Μπροστά μας έχουμε το δύσκολο έργο της υλοποίησης του νόμου, την ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ κ.λπ. Βέβαια, όπου στον νόμο υπάρχουν τυχόν αβλεψίες ή έχουν γίνει λάθη, θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Από πλευράς του, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Κυριακή, είπε πως για την κυβέρνηση τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά έχουν κλείσει, σημειώνοντας πως «παραμένουμε στη ίδια θέση που είχαμε αρχικά με τους δανειστές ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει και όχι με νέα μέτρα» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει σταθερά στην επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, στους δανειστές έχει ήδη αποσταλεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσχέδιο των θέσεών της στα εργασιακά, όπου καταγράφονται τα σημεία στα οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να υπάρξουν υποχωρήσεις. Σύμφωνα με τη Realnews, οι πιθανές υποχωρήσεις της κυβέρνησης εστιάζονται κυρίως στον συνδικαλιστικό νόμο, στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων με την εφαρμογή της «short time work» (εργασία μειωμένου ωραρίου) και στην επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Δημοφιλή