Έκθεση για το άσυλο στην ΕΕ: Που κατατέθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου, πόσες εκδόθηκαν

Έκθεση για το άσυλο στην ΕΕ: Που κατατέθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου, πόσες εκδόθηκαν
Silhouette of a refugees family with children
Silhouette of a refugees family with children
Bestgreenscreen via Getty Images

Την ετήσια έκθεσή της κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2016 υποβλήθηκαν περίπου 1,3 εκατομμύρια αιτήσεις διεθνούς προστασίας στην ΕΕ+, ήτοι σημειώθηκε μείωση κατά 7% σε σχέση με το 2015, όταν υποβλήθηκαν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια αιτήσεις.

Ωστόσο, η σημαντική αύξηση των αιτήσεων ασύλου κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας οδήγησε σε αύξηση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων: το 2016 στην ΕΕ+ εκδόθηκαν σχεδόν 1,15 εκατ. πρωτοβάθμιες αποφάσεις, ήτοι αύξηση κατά 84% σε σχέση με το 2015. Επίσης, οι δευτεροβάθμιες αποφάσεις αυξήθηκαν το 2016 κατά 21% σε σχέση με το 2015. Το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης του καθεστώτος ασύλου ανήλθε στο 61% για τις πρωτοβάθμιες αποφάσεις και σημείωσε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου που καταγράφηκαν υποβλήθηκαν από πολίτες της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, του Πακιστάν και της Νιγηρίας. Οι κύριες χώρες υποδοχής ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Αυστρία. Ο αριθμός των αιτούντων εν αναμονή οριστικής απόφασης για την αίτησή τους ήταν κατά 7% υψηλότερος σε σχέση με το 2015, γεγονός που εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στα συστήματα ασύλου και υποδοχής της ΕΕ+.

Η κρίση στη Συρία συνέχισε να αποτελεί βασικό παράγοντα για τον αριθμό των αιτήσεων για διεθνή προστασία που υποβάλλονται στην ΕΕ+. Οι περισσότερες αιτήσεις που καταγράφηκαν υποβλήθηκαν από πολίτες της Συρίας: ανέρχονται στο 26% του συνόλου των αιτήσεων στην ΕΕ+.

Το 2016, περισσότεροι από 65.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας στην ΕΕ+, ήτοι μείωση κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι Αφγανοί υπήκοοι υπέβαλαν το 37% του συνολικού αριθμού αιτήσεων στην ΕΕ+.

Τα νεότερα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2017 δείχνουν περαιτέρω μείωση του αριθμού των αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε σύγκριση με τα μηνιαία στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2016, του 2015 και του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Ωστόσο, οι αριθμοί κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2017 παραμένουν μεγαλύτεροι σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η Συρία παρέμεινε η κύρια χώρα καταγωγής των αιτούντων που καταγράφηκαν στην ΕΕ+ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2017. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, οι Σύροι υπήκοοι αντιπροσώπευαν μόνο το 13% του συνόλου των αιτούντων στην ΕΕ+, ήτοι σημαντική μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος όπου, κατά μέσο όρο, μία στις τέσσερις αιτήσεις υποβλήθηκε από Σύρους υπηκόους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2017, μαζί με τη Συρία, τρεις άλλες χώρες καταγωγής – το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και το Ιράκ – αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των αιτούντων στην ΕΕ+. Οι Αφγανοί υπήκοοι συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στο τέλος Μαΐου, σε περισσότερες από 595.000 υποθέσεις εκκρεμούσε η λήψη πρωτοβάθμιας απόφασης, εκ των οποίων στο 59% η λήψη απόφασης εκκρεμούσε για περισσότερους από έξι μήνες.

Δημοφιλή