Πώς κυβέρνησα, ποιοι με έριξαν και οι αντιδραστικοί «καραμανλικοί». Τι λέει ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη-παρακαταθήκη

Πώς κυβέρνησα, ποιοι με έριξαν και οι αντιδραστικοί «καραμανλικοί». Τι λέει ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη-παρακαταθήκη

Ένα μικρό μόνο μέρος της πολύωρης συνέντευξης που παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Αλέξη Παπαχελά υπό τον όρο να προβληθεί μόνο μετά τον θάνατό του, προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Το μονταρισμένο υλικό φτάνει τις 30 ώρες και τα ξημερώματα της Πέμπτης πήραμε μόνο μια μικρή γεύση της συνέντευξης-παρακαταθήκης του πρώην πρωθυπουργού που ελήφθη πριν από 10 χρόνια.

Σε αυτό το πρώτο μέρος ο Κων.Μητσοτάκης αναφέρεται στα εσωκομματικές αντιδράσεις που συναντούσε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην πτέρυγα των «καραμανλικών». Όπως ανέφερε «Εγώ είχα πρόβλημα διότι στην κυβέρνηση αυτή δεν συμφωνούσαν όλοι στην δική μου τακτική» ενώ πρόσθεσε ότι «υπήρχε πάντοτε η πτέρυξ η μια, η οποία στην ουσία ήταν η παλιά καρμανλική πτέρυγα, η παλιά ελληνική δεξιά η οποία δεν συμφωνούσε τουλάχιστον στην έκταση και τους ρυθμούς που εγώ ήθελα».

Ως προς την πτώση της κυβέρνησής του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε: «το θέμα του ΟΤΕ δεν ήταν μείζον θέμα, το θέμα του ΟΤΕ κατέληξε να είναι μείζον, διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την κυβέρνηση... ήμαστε μία κυβέρνηση οποία δεν συμβιβάστηκε, καθόλου και η οποία είχε το θάρρος να παίρνει τις αποφάσεις που ωφελούσαν τον τόπο, κατά την δική μας κρίση βέβαια, αλάθητοι δεν ήμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό ούτε για συναισθηματικούς λόγους, φιλικούς και πολύ περισσότερο γι’ ότι τυχόν είχαμε επηρεαστεί από αντιπαροχές».

Υποστήριξε δε πως ως πολιτικός δεν σκέφτηκε ποτέ το πολιτικό κόστος των αποφάσεων και πράξεων του. «Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την πολιτική άνεση και την ηθική άνεση αν θέλετε διότι εγώ δεν είχα υποσχεθεί τίποτε στον ελληνικό λαό. Αντίθετα προεκλογικά είχα πει ότι θα βελτιώσω το επίπεδο του ελληνικού λαού όσο μπορώ αλλά θα του ζητήσω περισσότερη δουλειά, είχα ρίξει το σύνθημα οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο, και υπήρχε μία προετοιμασία της κοινής γνώμης. Για αυτό η κυβέρνηση άρχισε από την πρώτη ώρα αποφασιστικά να κάνει μεταρρυθμίσεις και τομές».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιέγραψε επίσης τον τρόπο που κυβερνούσε, σημειώνοντας ότι είχε άμεση εικόνα και άποψη για τις αποφάσεις των υπουργών του: «η κυβέρνηση αυτή ήμουν εγώ, μπορώ να το πω, η πραγματικότητα είναι αυτή, οι υπουργοί δεν λειτουργούσαν μόνοι τους, κανένας υπουργός, οι πρωτοβουλίες ήταν 100% δικές μου. Εγώ τουλάχιστον κυβερνούσα διαφορετικά απ ότι τώρα κυβερνάται ο τόπος, δηλ. το πρωί που πήγαινα είχα την γενική εικόνα του τόπου και έπαιρνα στο κόκκινο τηλέφωνο 2, 3, 5 όσους χρειαζόταν υπουργούς, για να τους πω τι να κάνουν, διηύθυνα σαν το μαέστρο της ορχήστρας, διηύθυνα και τον υπουργό και τον υφυπουργό και πολλές φορές κατέβαινε και παρακάτω, σε προέδρους ή γενικούς διευθυντές ή συγκαλούσα συσκέψεις, ή πήγαινα στα υπουργεία, η πολιτική ήταν πολιτική κυβερνητική δεν ήταν πολιτική προσώπου».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θα ήθελε καθώς οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, υπήρξαν αντιδράσεις («να σας υπενθυμίσω ότι δυσκολότερη τομή από την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα δεν υπήρχε, έπρεπε να απολύσεις 7. 500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συνδικαλιστικά στηρίγματα και οι οποίοι αν θυμάστε τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει»).

Δημοφιλή