Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο τον Ιούλιο

Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο τον Ιούλιο
HONG KONG, HONG KONG - AUGUST 31: Euro bank note are arranged for a photograph on 31 August 2017, in Hong Kong, Hong Kong (Photo by studioEAST/Getty Images)
HONG KONG, HONG KONG - AUGUST 31: Euro bank note are arranged for a photograph on 31 August 2017, in Hong Kong, Hong Kong (Photo by studioEAST/Getty Images)
studioEAST via Getty Images

Στα 97,35 δισ. ευρώ ανήλθαν οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιούλιο, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτόν τον μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 7,483 δισ. ευρώ έναντι 5,475 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 5,723 δισ. ευρώ έναντι 4,282 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

ΑΑΔΕ: Αύξηση εισπραξιμότητας των νέων οφειλών

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση της εισπραξιμότητας του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους προς το δημόσιο (οφειλών που δημιουργήθηκαν από 1.1.2017) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Παράλληλα από τα 1,4 δισ. ευρώ αύξησης του συνόλου των νέων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τον Ιούλιο τα 746 εκατ. ευρώ προέρχονται σε 3 ακραίες υποθέσεις ελεγχόμενων επιχειρήσεων μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης. Πηγές της ΑΑΔΕ ανέφεραν ότι ουσιαστικά πρόκειται για οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων, που για συγκυριακούς λόγους έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα. Έτσι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κινήθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Αναλυτικά στην σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ διευκρινίζονται τα εξής:

«Όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε σήμερα, οι φορολογικές υποχρεώσεις, που δεν καταβλήθηκαν εμπροθέσμως, ανέρχονται στο ποσό των 1,441 δισ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι, στατιστικά, οι εν λόγω υποθέσεις αποτελούν ακραίες τιμές και δεν αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη πορεία του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, το οποίο αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις ακραίες τιμές, η εισπραξιμότητα του νέου φορολογικού ληξιπρόθεσμου χρέους βελτιώθηκε, καθώς αυξήθηκε στο 16,4% από 15,8% τον Ιούλιο του 2016.

Η αύξηση του συνολικού νέου ληξιπρόθεσμου χρέους κατά επιπλέον 567 εκατομ. ευρώ οφείλεται σε μη φορολογικές κατηγορίες εσόδων, όπως δάνεια, λοιπές εισφορές, μη φορολογικά πρόστιμα».

Παλαιές οφειλές

Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν τον Ιούλιο σε 89,782 δισ. ευρώ έναντι 90,168 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση λόγω των ρυθμίσεων αυτών των οφειλών.

Ο ρόλος του φόρου εισοδήματος

Σημειώνεται, ότι η εξέλιξη τον Ιούλιο αποδίδεται και στο γεγονός ότι ένα μέρος από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν εξοφλήθηκε τον συγκεκριμένο μήνα, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί ώς ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό το φαινόμενο, που είχε παρατηρηθεί και πέρυσι, θα εξομαλυνθεί πλήρως με τη δεύτερη δόση του Σεπτεμβρίου. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών τον Ιούλιο ανήλθε σε 3.978.127, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 3.805.423 που ήταν τον Ιούνιο.

Οι οφειλέτες, στους οποίους δύναται να εφαρμοσθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 1.678.160 έναντι 1.608.263 τον Ιούνιο. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 971.429 έναντι 951.114. Το ποσοστό των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 57,89% έναντι 59,15% τον Ιούνιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή