ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/10/2016 12:34 EEST | Updated 11/10/2016 12:36 EEST

Deutsche Welle: Το μήνυμα της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης και η επίδειξη δύναμης

JOHN THYS via Getty Images
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) listens to a Greek advisor during an Eurogroup meeting in Luxembourg on October 10, 2016.Greece has delivered the reforms necessary to unlock 2.8 billion euros in rescue loans from its massive third bailout, the European Commission's top economics affairs official said on October 10, 2016. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Για την αναβολή της έγκρισης του συνόλου της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο γράφει η Deutsche Welle, αναφέροντας ότι αποτελεί αναμφισβήτητα μια αρνητική εξέλιξη, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν μετά από εισήγηση των θεσμών ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα και αποφάσισαν την εκταμίευση 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αποφάσισαν να μην αποδεσμεύσουν τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου γιατί η κυβέρνηση δεν προσκόμισε τα απαραίτητα παραστατικά για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από την προηγούμενη δόση.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιχείρησαν χθες το βράδυ να υποβαθμίσουν την αναβολή αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η δόση θα εκταμιευθεί. Ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη προέκυψε την τελευταία στιγμή, γιατί όλοι γνώριζαν ότι χρονικά η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει παραστατικά πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έγιναν το Σεπτέμβριο.

Κάτι μεσολάβησε την τελευταία στιγμή

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης διαβεβαίωνε στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ακόμη και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης χθες το βράδυ.

Είναι σαφές ότι κάτι μεσολάβησε την τελευταία στιγμή και κάποιες χώρες «μπλοκάροντας» την εκταμίευση όλου του ποσού, θέλησαν να στείλουν το πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης, ότι πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.