Ντράγκι και ΕΚΤ θα κρίνουν τη συμφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου για το ελληνικό χρέος

Ντράγκι και ΕΚΤ θα κρίνουν τη συμφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου για το ελληνικό χρέος
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi attends a ceremony to receive the Gold Medal of the Jean Monnet Fondation for Europe in Lausanne, Switzerland May 4, 2017. REUTERS/Denis Balibouse
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi attends a ceremony to receive the Gold Medal of the Jean Monnet Fondation for Europe in Lausanne, Switzerland May 4, 2017. REUTERS/Denis Balibouse
Denis Balibouse / Reuters

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται πως θα κρίνει το πως θα διαχειριστεί πολιτικά το αποτέλεσμα της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση.Το κλίμα που βγαίνει από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι οποίες συνεχίζονται όλες αυτές τις ημέρες, είναι ότι οι αποφάσεις για το χρέος δεν θα διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτό που έχει ήδη περιγράψει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όλα δείχνουν ότι Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν καταλήξει σε μια φόρμουλα η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Η στενή συνεργασία του τελευταίου διαστήματος μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Πόλ Τόμσεν έχει οδηγήσει σε συμφωνία των δύο ανδρών προκειμένου το Eurogroup να προχωρήσει στην περιγραφή (για ακόμα μια φορά) των μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί το Μάιο του 2016. Από την πλευρά του το Ταμείο θα παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα ώστε να μετέχει και χρηματοδοτικά.

Με αυτή τη συμφωνία ο κ. Σόιμπλε θα μπορέσει να περάσει από την Γερμανική Βουλή την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, καθώς θα διατηρεί εντός προγράμματος το ΔΝΤ, ενώ δεν θα έχει κάνει καμία «παραχώρηση» σχετικά με το θέμα του χρέους. Αντίστοιχα το Ταμείο θα έχει λάβει μια τυπική δέσμευση από τους Ευρωπαίους για τη διευθέτηση και τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και χωρίς να βάλει νέα κεφάλαια θα περιμένει τις οριστικές αποφάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Υπό αυτές τις συνθήκες το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν η ΕΚΤ θα αποδεχθεί τη συγκεκριμένη μεθόδευση από την πλευρά του Βερολίνου και του ΔΝΤ, προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών οι οποίοι γνωρίζουν από πολύ κοντά τις διαδικασίες, η απόφαση της ΕΚΤ θα αποτελέσει προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των Θεσμών, αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει μια σαφή θέση των Θεσμών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της ΕΚΤ. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθεωρήσει την στάση της σχετικά με την πρόταση Σόιμπλε, παρά τις αρχικές έντονες ενστάσεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί.

Η κυβερνητική στάση θα κριθεί από τις εγγυήσεις τις οποίες θα λάβει σχετικά με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης σχετικά με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, μένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσει και η ΕΚΤ η οποία θα κριθεί από με το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αν και μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Δημοφιλή