ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/12/2016 07:28 EET | Updated 22/12/2016 07:28 EET

ΕΚΤ: Προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού και ενίσχυση της παγκόσμιας ανάκαμψης

Bloomberg via Getty Images
Mario Draghi, president of the European Central Bank (ECB), looks on during a news conference to announce the bank's interest rate decision at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, on Thursday, Dec. 8, 2016. The ECB expanded its quantitative-easing program to exceed 2.2 trillion euros ($2.4 trillion) by the end of 2017, buying at a reduced the monthly pace with the caveat that it can step up or prolong purchases if needed. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 1% στο γύρισμα του χρόνου και θα ανέλθει σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη του 2013, με την παγκόσμια ανάπτυξη να ανεβάζει ταχύτητα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο οικονομικό της δελτίο σήμερα.

«Η μεσοπρόθεσμη προοπτική για την παγκόσμια δραστηριότητα παραμένει αυτή της ενδυνάμωσης της ανάπτυξης, αν και με ρυθμό χαμηλότερα από αυτόν προ της κρίσης», ανέφερε η ΕΚΤ. «Συνολικά η ανάπτυξη φαίνεται να διατηρείται στις προηγμένες οικονομίες και φαίνεται να έχει φθάσει στα κατώτερα επίπεδά της στις οικονομίες αναδυόμενων αγορών».

Ωστόσο, οι παγκόσμιες προοπτικές συνεχίζουν να σκιάζονται από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι χαμηλές τιμές πρώτων υλών στους εξαγωγείς εμπορευμάτων, την εξισορρόπηση της κινεζικής οικονομίας και την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι προοπτικές σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζουν με την δήλωση της στις 8 Δεκεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post