ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/11/2017 04:27 EET | Updated 26/11/2017 04:28 EET

Τι αλλάζει στους ελέγχους και τα πρόστιμα της εφορίας

Yorgos Karahalis / Reuters
People wait inside a state tax office in central Athens July 2, 2013. Greece has three days to reassure its lenders it can deliver on conditions attached to its international bailout in order to receive the next tranche of aid, four euro zone officials said on Tuesday. There is a general dissatisfaction with progress in Greece when it comes to reforming its public sector, such as tax and custom collection or health care services, a senior euro zone official involved in negotiations said. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS SOCIETY)

Σχέδιο νόμου κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή από το οικονομικό επιτελείο μειώνοντας τα πρόστιμα για τις υποθέσεις προ του 2014 και όσων εκκρεμούν στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή», σήμερα, Κυριακή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστραφούν πρόστιμα σε όσους έχουν ελεγχθεί. Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, το «κούρεμα» αφορά σε υποθέσεις ελέγχων που θα διενεργηθούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και σε όσους έχουν ήδη προσφύγει. Παράλληλα, γίνεται γνωτό ότι πέραν της απόφασης του ΣτΕ οι ελληνικές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν και με τη νομολογία της ΕΕ σε ό,τι αφορά το ύψος των προστίμων.

Έτσι πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν έως το 2013 μειώνονται σε ποσοστό άνω του 50% για να διαμορφωθούν στα επίπεδα που προβλέπονται το 2014, στο πλαίσιο της αναδρομικής εφαρμογής των ηπιότερων κυρώσεων.

Με βάση τα νέα δεδομένα τα νέα χαμηλότερα πρόστιμα θα εφαρμόζονατι σε όλες τις ελεγχόμενες υποθέσεις αλλά και σε αυτές που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά στις εκπρόθεσμεςδηλώσεις μέχρι και το 2013 θα υπολογίζεται πλέον μόνο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής ο οποίος ανέρχεται στο 8,76%. Στις περιπτώσεις που αποφασιστεί από τις αρχές η δινέργεια ελέγχου, δεν θα απαγορεύεται η υποβολή δήλωσης αρχικής ή τροποιητικής μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου στον ελεγχόμενο αντί της έκδοσης που ισχύει σήμερα.

Σε ό, τι αφορά στον ελεγκτικό μηχανισμό, οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε υποθέσεις που αφορούν τις χρήσεις 2012 και μετά, καθώς οι προηγούμενες έχουν παραγραφεί, εκτός εάν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία όμως δεν θα προέρχονται από τις ελληνικές τράπεζες.