Ικανοποίηση για τη στήριξη αλλά και ανησυχία για πιθανό νέο «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος, αυτή τη φορά στον ESM

Ικανοποίηση για τη στήριξη αλλά και ανησυχία για πιθανό νέο «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος, αυτή τη φορά στον ESM
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for the weekly cabinet meeting of the German government at the chancellery in Berlin, Wednesday, Nov. 2, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber).
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for the weekly cabinet meeting of the German government at the chancellery in Berlin, Wednesday, Nov. 2, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber).
ASSOCIATED PRESS

Να πέσουν οι τόνοι μετά τη «θύελλα» και να στραφεί ξανά το ενδιαφέρον στην κρίσιμη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, επιχειρούν στην κυβέρνηση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η άμεση αντίδραση πολλών αξιωματούχων στην Ευρώπη στην «επίθεση Σόιμπλε» επανέφερε την ισορροπία, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η έκθεση των θεσμών αποδυναμώνει τα επιχειρήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι η ενόχληση που εκφράστηκε από μερίδα υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και αξιωματούχων της Κομισιόν για την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να «παγώσει» τα μέτρα για το χρέος, ξαναβάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι το σκηνικό κρίσης που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενεργοποίησε τα «Ευρωπαϊκά αντανακλαστικά ενός σημαντικού αριθμού αξιωματούχων».

Παρόλα αυτά στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η κίνηση Σόιμπλε ήταν ακόμα ένα δείγμα ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει στόχο να βάζει διαρκώς εμπόδια στην Ελλάδα. Στην προσπάθεια του αυτή έχει πολλούς συμμάχους, εντός και εκτός Ευρώπης, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για την κυβέρνηση.

Η συγκυρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα από πρώτο χέρι να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Βερολίνου, αλλά και να διατυπώσει τα αιτήματα της Ελληνικής πλευράς αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, τη σχέση με το ΔΝΤ, αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το χρέος.

Οι προσδοκίες ότι η κ. Μέρκελ μπορεί να δώσει λύση στο θέμα του ΔΝΤ ή να εγγυηθεί ότι θα «συγκρατήσει» τον υπουργό της, είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Το πιο πιθανό είναι ότι η καγκελάριος θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Eurogroup προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα με τους θεσμούς. Εκεί όμως τον πρώτο λόγο των έχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πληρέστερη εικόνα για το τι περιμένει τη κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, είναι πιθανό να υπάρξει τις επόμενες ημέρες εάν τελικά αποφασιστεί να διεξαχθεί ένα έκτακτο EuroWorking Group με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμών μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η κλιμάκωση των πιέσεων από την πλευρά του Βερολίνου και ο κίνδυνος να προκληθεί νέα κρίση στην Ελλάδα θα αναγκάσουν μια σειρά από δυνάμεις εντός της Ευρωζώνης να ενεργοποιηθούν προκειμένου να αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης.

Βέβαια, η πλευρά Σόιμπλε δεν πρόκειται να επιτρέψει εύκολα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε παροχές και να πάρει τα μέτρα για το χρέος. Έτσι τις τελευταίες ώρες διακινείται το σενάριο εμπλοκής της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος από την Γερμανία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όπου έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου.

Πριν από αυτό ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μερικές εβδομάδες περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου προκειμένου να αποδείξει με στοιχεία ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν προκαλούν πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματος και στην επίτευξη των στόχων.

Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση με τους θεσμούς στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση ώστε να μην αφήσει περιθώρια πιέσεων στους σκληροπυρηνικούς. Ο τρίτος κύκλος των εκ του σύνεγγυς επαφών ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και πλέον οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως προκειμένου «να κλείσουν οι λεπτομέρειες», όπως είπε χαρακτηριστικά εξερχόμενος της τελευταίας συνάντησης με τους θεσμούς ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως και να έχει η οριστικοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων και η εφαρμογή τους δεν αποτελεί υπόθεση ημερών, αλλά εβδομάδων ή και μηνών, σε μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πολύ πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2017.

Δημοφιλή