ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/04/2017 16:22 EEST | Updated 03/04/2017 16:22 EEST

Λαγκάρντ: Διαφωνώ με τον Σόιμπλε. Η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο χρέος

MANDEL NGAN via Getty Images
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks on global productivity at the American Enterprise Institute on April 3, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Mandel Ngan (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Τη διαφωνία της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η παραγωγικότητα είναι το πρόβλημα της Ελλάδας και όχι το χρέος εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, σε εκδήλωση του American Enterprise Institute.

«Δεν ευθυγραμμίζομαι με τον υπουργό Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η χώρα «χρειάζεται και χαμηλότερο χρέος για να είναι βιώσιμο και να συντελέσει στην αύξηση παραγωγικότητας». Όπως εξήγησε «στηρίζουμε ένα βαθμό αναδιάρθρωσης χρέους για να προχωρήσουμε μπροστά».

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες η κ. Λαγκάρντ συμπεριέλαβε τις συντάξεις και τη φορολογία προκειμένου όπως εξήγησε να «στηριχθεί η ανάκαμψη και να απελευθερωθεί η ανάπτυξη».

Όπως επανέλαβε η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο «το πρόγραμμα στηριχτεί σε δύο σκέλη, τις μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους» που θα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.