Μικρή πιθανότητα για συμφωνία Αθήνας - πιστωτών μέχρι το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Μικρή πιθανότητα για συμφωνία Αθήνας - πιστωτών μέχρι το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
SOOC

Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή σαφής εικόνα για το εάν και πόσες πιθανότητες υπάρχουν για μια έστω και «κατ αρχήν» συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει ιδιαίτερα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (ή πολιτικής παρέμβασης) και αυτός ο στόχος φαίνεται να χάνεται. Οι πιθανότητες να υπάρξει έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μια τεχνική συμφωνία είναι πολύ μικρές. Ακόμα και αυτές θα εξαντληθούν εάν τα επόμενα δύο-τρία 24ωρα δεν επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και οι επικεφαλής τους, προκειμένου να επανεκκινήσουν την αξιολόγηση.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι «οι θεσμοί δεν αναμένονται στην Αθήνα ούτε την Δευτέρα, ούτε την Τρίτη, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και εκπλήξεις». Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση εναποθέτει τις όποιες ελπίδες της για συμφωνία σε ένα νέο γύρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, με στόχο να βρεθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών κοινός τόπος.

Οι πιέσεις και τα μέτρα

Οι απαιτήσεις από την πλευρά των θεσμών είναι ξεκάθαρες μετά και την πεντάωρη συνάντηση την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η λύση για τους δανειστές περνά μέσα από την απόφαση για τη λήψη νέων μέτρων 3,6δις ευρώ. Σε αυτά ζητούν να υπάρχει και η περικοπή του αφορολόγητου ορίου, αλλά και η περικοπή της Ασφαλιστικής δαπάνης, από το 2018 και μετά. Μαζί με τα νέα μέτρα απαιτούν και την άμεση ψήφιση τους (έστω και αν εφαρμοστούν σταδιακά) προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση συζητά την περαιτέρω περικοπή του αφορολόγητου ορίου από το 2018, χωρίς όμως να αποδέχεται την απαίτηση του ΔΝΤ αυτό να πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ. Αντίστοιχα, αποδέχεται την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα νομοθετηθεί προκαταβολικά, θα εφαρμοστεί μετά το 2019 και μόνο εφόσον δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μαζί με αυτά, η Ελληνική πλευρά ζητά να υπάρξει και θεσμοθέτηση του λεγόμενου «αντίστροφου κόφτη», δηλαδή μια ρήτρα ακύρωσης των μέτρων εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων μετά το 2018. Σε αυτό προσθέτει και τη δυνατότητα να υπάρξουν μειώσεις φόρων και συντελεστών στην περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση των στόχων.

Το ακόμα πιο δύσκολο σκέλος των διαπραγματεύσεων είναι το αίτημα της Αθήνας η συμφωνία να συνοδεύεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των δανειστών για την άμεση ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και τη διασφάλιση της ένταξης της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ακόμα και οι μικρές πιθανότητες για παράταση των διαπραγματεύσεων μετά την 20η Φεβρουαρίου ή έκτακτων συνεδριάσεων πριν τα μέσα Μαρτίου που ξεκινά ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, προϋποθέτουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Δημοφιλή