Ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση του χρέους περνά μέσα από τις γερμανικές εκλογές. Τα δύο σενάρια για την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων

Ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση του χρέους περνά μέσα από τις γερμανικές εκλογές. Τα δύο σενάρια για την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων
SOOC

Η πολιτική διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους, με τις τεχνικές της προεκτάσεις, μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ θα κρίνει την παραμονή του Ταμείου.

Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα της θα κρίνει και την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ψηφίζονται στη Βουλή, τα επόμενα βήματα του Ελληνικού προγράμματος και τελικά την τύχη της Ελληνικής Οικονομίας.

Τεχνικά η δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα σενάρια για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους έχουν ετοιμαστεί ήδη από τον ESM και με μικρές παραλλαγές έχουν παρουσιαστεί στους υπόλοιπους Θεσμούς. Η ολοκλήρωση όμως των διαπραγματεύσεων θα περάσει μέσα από τους πολιτικούς συμβιβασμούς που θα κληθούν να κάνουν η Γερμανία και το ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δύο βασικοί παίχτες βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια μια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής η οποία θα μπορούσε να αλλάξει και την πορεία, αλλά κυρίως το κλίμα συνεννόησης.

Ωστόσο, το πολιτικό διακύβευμα των Γερμανικών εκλογών, έστω και αν η καγκελάριος Μέρκελ δείχνει και πάλι κυρίαρχος στην εκλογική σκακιέρα, δεν επιτρέπει την αναζωπύρωση της Ελληνικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο πλευρές επιχειρούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία «βραχυπρόθεσμου» χαρακτήρα προκειμένου το ΔΝΤ να καλύψει τις καταστατατικές του υποχρεώσεις τουλάχιστον έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο οι τεχνοκράτες του EuroWorking Group παρέπεμψαν τις αποφάσεις για το χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22 Μαΐου

«Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Το EWG δεν θα μπορούσε να βρει το σημείο συμφωνίας, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί σε υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με παράγοντες με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, την προσεχή Δευτέρα δεν θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις. Το πλαίσιο το οποίο θα περιγραφεί θα κινείται στη βάση όσων ανακοινώθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν στην HuffPost Greece, ότι το θετικό σενάριο προβλέπει οι ανακοινώσεις να γίνουν το Ιούνιο, με το πιο πιθανό να είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 του μήνα. Το αρνητικό σενάριο προβλέπει να χάνεται και ο Ιούλιος και οι αποφάσεις να μετατεθούν για μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Παρά τις όποιες δυσκολίες απομένουν έως την τελική συμφωνία, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στις αρχές Ιουνίου οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετική κατάληξη. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι στις 22 Μαΐου θα φανούν οι προθέσεις όλων των πλευρών. Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες επιμένουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως και αυτό θα επιτρέψει και στην ΕΚΤ να εντάξει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στη HuffPost Greece ότι το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα εξετάζει ενδελεχώς τις δυνατότητες επιστροφής στις αγορές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Η κίνηση αυτή θέλουμε να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομίας και για αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά».

Όπως είναι προφανές αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν πραγματοποιηθεί το θετικό σενάριο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων με το Ταμείο.

Τότε μόνο η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει μια δοκιμαστική απόπειρα επιστροφής στις αγορές. Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης ο οποίο μίλησε στο Reuters σχεδιάζεται η ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο πενταετές ομόλογο και ενδεχομένως να αυξηθεί λίγο το ποσό. Στη συνέχεια θα μπορούσε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα θα μπορούσε να σημάνει την αναβολή του σχεδίου για την επιστροφή στις αγορές για το φθινόπωρο.

Δημοφιλή