ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/11/2017 05:57 EET | Updated 10/11/2017 05:57 EET

Πηγές υπουργείου Περιβάλλοντος: Την επόμενη εβδομάδα συμφωνία για τους λιγνίτες

serjedi via Getty Images
An idrogen plant refinery under construction by night

Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καθορισμό του χαρτοφυλακίου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν σε διαδικασία πώλησης, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο περιθώριο των διαβουλεύσεων που έγιναν χθες στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο ίδιος ο κ. Σέφτσοβιτς σε δηλώσεις του, αν και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (και όχι Ενέργειας για την οποία ο ίδιος είναι αρμόδιος), εκτίμησε ωστόσο ότι η λύση θα βρεθεί σχετικά γρήγορα υπογραμμίζοντας ότι τα ενεργειακά αποτελούν σημαντικό τμήμα της τρίτης αξιολόγησης την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει σύντομα.

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που αντιστοιχούν στο 40% του δυναμικού της ΔΕΗ γίνεται σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή. Έχει συμφωνηθεί η πώληση της μονάδας στη Φλώρινα, καθώς και της άδειας για κατασκευή δεύτερης μονάδας στον ίδιο Σταθμό, ενώ ο πυρήνας της διαπραγμάτευσης σχετίζεται με το αν θα γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση να περιληφθεί στο «πακέτο» και ο ΑΗΣ Αμυνταίου ή θα ενταχθούν άλλες μονάδες.

Το «καλάθι» που θα επιλεγεί θα τεθεί σε δοκιμασία αγοράς (market test), προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών.

(Mε πληροφορίε ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post